Četvrtak, 24.10.2024.

Anonimna prijava za koju je Osmica tvrdio da je lažna i zbog koje je “skidao” snimke s nadzornih kamera pokazala se tačnom?

Nedjelja, 10.01.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Anonimna krivična prijava koju potpisuju uposlenici Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, za koju su Osman Mehmedagić, režimski mediji i odbrana direktora OSA-e tvrdili da je lažna, kako je vrijeme odmicalo pokazala se prema svim procjenama kao istinita, piše PRESS.

U anonimnoj krivičnoj prijavi navedeno je da se direktor OSA-e Osman Mehmedagić zvani Osmica redovno sastaje s funkcionerima Stranke demokratske akcije (SDA). Njegovi učestali sastanci s Asimom Sarajlićem, na raznim lokacijama počevši od Bjelašnice pa sve do restorana Una, samo su u proteklih nekoliko mjeseci potvrdili ove navode. Mehmedagić je osim sa Sarajlićem viđan i u društvu drugih funkcionera počevši od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Čak je i Komisija za nadzor nad radom OSA-e zatražila od Tužilaštva BiH da ispita povezanost Mehmedagića sa SDA.

U anonimnoj krivičnoj prijavi navedeno je i da je uposlenik OSA-e Muhamed Pekić u blizini Opće bolnice u Sarajevu 2018. godine kupio stan veličine 140 metara kvadratnih. Istraga je pokazala kako je i ova tvrdnja istinita jer je Pekić stvarno kupio stan u sarajevskoj ulici Odobašina, koja se nalazi nedaleko od Opće bolnice u Sarajevu s tim što stan ne vrijedi 400 hiljada KM već 300 hiljada KM.

Tačni su se pokazali i navodi iz prijave da je Mehmedagić u OSA-u zaposlio sina ministrice vanjskih poslova BiH i dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH Bisere Turković, ali i da je ona nakon toga zatražila da mu se produži mandat. Turković je poslije Mehmedagića čak nazivala “herojem Bosne i Hercegovine” vjerovatno zbog toga što je smjestio njenog sina na budžet državnih institucija.

Tačnim su se pokazale i tvrdnje kako je direktor OSA-e u kontaktu s određenim novinarima poput Avde Avdića i kako im daje materijale s oznakom tajnosti, a do kojih je došla OSA-a. To se najbolje vidjelo kada je Avdić na svom portalu objavio snimke s nadzornih kamera JP “BH Pošte” koje je nezakonito izuzeo uposlenik OSA-e Muhamed Pekić po nalogu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. I Mehmedagić i Pekić zbog toga su završili na optuženičkoj klupi.

Navodi iz anonimne prijave o bliskom odnosu Osmana Mehmedagića i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debeveca također su se pokazali tačnim. Nakon što su objavljene fotografije Mehmedagića i Debeveca iz haostora jedne zgrade, i to na dan kada je Tužilaštvo BiH pred Sudom BiH podiglo optužnicu protiv direktora OSA-e, svima je postalo jasno koliko su Mehmedagić i Debevec prisni.

Mediji su izvijestili kako su Debevec i Mehmedagić na jednom od brojnih sastanaka razgovarali o tome kako srušiti glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić. Upravo to je navedeno i u anonimnoj krivičnoj prijavu, odnosno da Mehmedagić, SDA i Ranko Debevec na sve načine pokušavaju smijeniti Gordanu Tadić.

Takozvana “šema 8”, prema svim procjenama, pokazala se tačnom. Riječ je o planu kojim Osman Mehmedagić posredstvom novinara i stvaranja medijskog spektakla inicira podizanje disciplinskih tužbi protiv Gordane Tadić, a sve s ciljem njenog razrješenja. Ova tvrdnja dodatno je dobila na značaju nakon što su novinari fotografisali Avdu Avdića, kreatora medijskog spektakla po narudžbi Mehmedagića, kako sjedi sa zamjenikom glavnog disciplinskog tužioca Mirzom Hadžiomerovićem.

Tačnim su se pokazali i navodi o zloupotrebama prilikom izdavanja tj. oduzimanja sigurnosnih dozvola. Tužilaštvo BiH tek poslije otkrilo je da je Mehmedagić zajedno s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem (SDA) imenovao podobnu Komisiju za odlučivanje o žalbama na sigurnosne provjere. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u aferi “Sigurnosne provjere”, a optuženi su Osman Mehmedagić, penzionisani uposlenik OSA-e Muriz Druškić i ministar Selmo Cikotić. Sud BiH odbio je ovu optužnicu.

Finansijska istraga pokazala je i da supruga direktora OSA-e Amela Šehović-Mehmedagić vozi automobil marke Audi Q5, a čiji je prethodni vlasnik bio funkcioner SDA Asim Sarajlić. S obzirom na to da je skupocijeni automobil dobila pošto-poto, tj. u pola cijene, slobodno se može zaključiti kako je Sarajlić skoro pa poklonio automobil suprugi direktora OSA-e.

Nalazi istrage koji govore kako uposlenici OSA-e poput Muhameda Pekića već duže od godinu dana ne dižu platu s bankovnog računa, a uredno izmiruju režije, toče gorivo i logično hrane se, dovela je do sumnje kako se stvarno neosnovano troši novac iz specijalne kase OSA-e.

S obzirom na sve ove činjenice već se može zaključiti kako se do sada pokazalo da je izgleda 90 posto anonimne krivične prijave, koju potpisuju uposlenici OSA-e, tačno.

(PRESS)