Četvrtak, 24.10.2024.

Zašto je ponovo nestala Sebija Izetbegović? Taktika ili strah – je li zakasnila?

Srijeda, 09.06.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Ima ona to tako običaj. Puni naslovne strane novina i online medija, u udarnim terminima je na tv ekranima, pa nestane sa lica zemlje.

Zadnji put se to desilo prije skoro već godinu dana, kada je u svojstvu svjedoka ispitana u slučaju “Respiratori”. Netom prije bila je najglasnija po pitanju komentarisanja epidemiološke situacije i stvaranja opšte panike, te dešavanja vezanih za Univerzitetu u Sarajevu.

Prije toga nestajala je kada je vidjela da ne može osporiti časni rad, a potom i imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, prije toga kada je osjetila gnjev javnosti jer je odbila liječiti djevojčicu Nadin itd.

Ovaj put se najduže zadržala, ili su je zadržali?

Pismo anesteziologa, potresne ispovjesti pacijenata i porodica umrlih sa KCUS-a, svjedočenja u slučaju ‘Respiratori’, pa sve do upitne diplome, čuvali su prof. dr. Sebiju Izetbegović u središtu javnosti sedmicama.

Ni ranije, pa ni sada, nije se predavala bez borbe. Opipa puls javnosti, procjeni, a kada vidi da je došla do zida jednostavno nestane.
Neki bi rekli taktika, ali zapravo je sve što se tiče nje, njenog supruga i stranke kojom rukovode jako prosto i nema nikakve duboke pozadine.

Čini se da bi prof. Izetbegović imala snage hrvati se sa medijima i sa javnosti, ali da hrabrosti ponestaje onog trenutka kada postane svjesna stvarnog problema u kojem se nalazi. Kada se uključe institucije – inspekcije, tužilaštva, SIPA isl.

Srozala je što se srozati moglo – dignitet institucije na čijem je čelu, stranku kojom ona rukovodi iz sjene, a suprug joj formalno-pravno, ugled Ljekarske komore, a malo je falilo i časni poziv ljekara, forsirajući ih da koriste neadekvatne respiratore za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Ipak, ako je pitate, naći će i nalazla je opravdanje za sve navedeno, no nalazila je opravdanje koje je nudila javnosti i medijima koji joj nisu stvarni sud koji bi nju uplašio. Da li će joj ista opravdanja biti mjerodavna pred istražnim organima, vjerovatno je pitanje nad kojim se zamislila ovih dana.

Zato recimo, jasno je i opravdavamo razloge zbog kojih je ponovo nestala, ali da li je na vrijeme, ostaje da vidimo. Cijenit će istražni organi.

(PRESS)