Četvrtak, 24.10.2024.

Turistička agnecija zvana Ministarstvo vanjskih poslova BiH / Nikakve koristi i poneka šteta

Ponedjeljak, 08.11.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

U diplomatiji je kao i u svakom drugom poslu – ono sto posiješ to ćeš i požnjeti.

Kao Dodik i Republika Srpska danas. 

U prethodnim godinama plaćali su milione. A već danas, Željka Cvijanović pohodi State Departmentu. U Banja Luku polako pristižu neki od državnika. Sarajevo se kao i uvijek, može tješiti i minimizirati takve državnike nazivajući ih desničarima.

A, šta je sve ove godine u diplomatiji radilo Sarajevo i cijeli establišment koji je bio plaćen da radi diplomatski posao. Čast izuzetcima, ali cijela diplomatska mreža imenovana od strane članova Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je uglavnom nekompetentna.  Često bez osnovnih diplomatskih vještina, znanja jezika i adekvatnog obrazovanja. Ambasadori i konzuli su obično odani stranački vojnici sa lokalnog nivoa. 

Kadrovi koje je nekako trebalo nagraditi, uredno ih smjestiti. Niko danas snažno ne stoji iza Bosne i Hercegovine. 

“Nas podržava i istok i zapad”- tvrdio je nekada Alija Izetbegović. Imala je Bosna i Hercegovina tada podršku arapskog svijeta, ali i SAD-a. Danas se to ne može tvrditi. Neke smo prijatelje lahko izgubili. Uglavnom, nesmotrenim i nediplomatskim nastupom.

Sjetit ćemo se javljanja Bakira Izetbegovića na skupu AK partije, tokom kojeg je Izetbegović, predsjednika Erdoana nazvao liderom muslimanskog umeta. Niko Bakiru nije mogao dati savjet da je umet, mnogo širi pojam od turskog svijeta, te da će takvim pozicioniranjem Bosne i Hercegovine, izgubiti arapski svijet, koji ne funkcioniše baš najbolje sa turskim.

Mi se danas samo možemo pitati, gdje su naši arapski prijatelji, gdje je Saudijska Arabija, zasto su zemlje Golfskog zaljeva bliže interesima Srbije, nego Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkih muslimana? Odgovor možda trebamo potražiti u  bošnjačkoj diletantskoj diplomatiji. 

Trenutno Ministarstvom vanjskih poslova rukovodi Bisera Turković kojoj je jedan od prvih poteza bilo situiranje vlastitog sina na poslove van zemlje.

Sekretar Ministarstva vanjskih poslova je Bakir Sadović, bliži rođak porodice Izetbegović, koji je još u martu imenovan na novu diplomatsku destinaciju. Zašto ne odlazi, nije poznato. Vjerovatno još jedan privatno-bahati razlog. Državni sigurno nije.

Ministarstvo vanjskih poslova je pretvoreno u turističku agenciju, SDA.  Elvira Dilberović, Began Muhić, Elvir Resić, Bakir Sadović, Adis Alagić,  Nermina Kapetanović, Mirza Hajrić. To su neka od imena diplomatske mreže koju je uspostavio Bakir Izetbegović. Prepoznatljivi su po tome sto su odradili stranački staž, odradili neke poslove za šefa, te su dobili izdašnu nagradu u vidu ambasadorskog i konzulskog mjesta.

O diplomatama nižeg ranga, bolje da ne pišemo. Mnoga imenovanja su više nego skandalozna.

Eto, tako izgleda lobiranje po svijetu po Bakiru Izetbegoviću i SDA. Rezultati takvog načina rada su porazni. To možemo itekako dobro osjetiti ovih dana kada Republika Srpska u svakoj organizaciji, svakom dijelu svijeta ima nekog ko će štiti njene interese. Od “bezdiplomata” iz SDA ne čekati nista dobro. Više ovih dana radi NVO bošnjački sektor i dijaspora, nego sva dobro i uredno plaćena diplomatija, uključujući i nevidljivu ministricu Turković.

(PRESS)