Četvrtak, 28.03.2024.

Šta radi Vlada Aide Obuće u BPK Goražde? Odlazi još jedan ministar, šesti po redu, jer nije po njenoj i mjeri njene Vlade? Umjesto posla, nastavljaju se obračuni sa neistomišljenicima

Ponedjeljak, 08.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Politička previranja, nepostojanje političkog morala, malverzacije, „prodaja“ kantonalnih ministarstava i institucija, presude, političke kupovine, obustava svih projekata, pribavljanje samo vlastite koristi – samo su mali dio odlika koje karakterišu Vladu Aide Obuće (SDA) i njenih koalicionih partnera u BPK-a Goražde.

Kako saznaje naš portal, Obuća je potpisala odluku o smjeni ministra za privredu u ovom kantonu, Mensada Arnauta koji je bio prijedlog Nezavisnog bloka, a kojeg Obuća smjenjuje na traženje poslanika – pa ne zna se sad tačno koje po redu stranke u posljednjih nekoliko mjeseci – Drljo Hajdara. Drljo je čas u ASDA, čas u Nezavisnom bloku, čas u NES-u.

Vratimo se sada Vladi Aide Obuće. Arnaut, ukoliko bude smijenjen, postat će šesti ministar koji je smijenjen ili podnio ostavku.

Koliko je ‘produktivna’ i ‘korisna’ Vlada Aide Obuće, dovoljno govori činjenica da su dva njena ministra za finansije, ministar za obrazovanje, te ministar za unutrašnje poslove sami podnijeli ostavke. Polovica Vlade Aide Obuće na vrijeme je shvatila kako je njena vlada najgora od Dejtona.

S druge strane, Obućina SDA uglavnom je u ime drugih stranaka – kao što to čini i sad – smjenjivala ministre. Legalno ili nelegalno, SDA ne bira sredstva da se obračuna sa svima koji upere prstom u njene poteze. Zbog niza sumnjivih radnji, ali i zbog onih koje Obućina vlada i partneri spremaju, kako smo i najavili, u posjeti BPK-a danas je boravio Viši savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, Eric Larson.

Vlada Aide Obuće ne poduzima nikakve aktivnosti na poboljšanju ambijenta za život. Borba protiv korupcije ne postoji – SDA i njeni partneri korupciju su u ovom kantonu utkali u sve sfere života.

Zbog toga ovaj kanton svakim danom napuštaju mladi i čitave porodice. Mjesecima se Obućina vlada i koalicioni partneri bave borbom protiv neistomišljenika i obračunavanjem s njima. Ono dobro što se, pak, uspije uraditi uglavnom radi Gradonačelnik Goražda, Ernest Imamović, uz kojeg se Obuća vješto fotografiše ne bi li pokupila zasluge.

U narednim tekstovima pozabavit ćemo se konkretnim malverzacijama pri zapošljavanju u osnovnim i srednjim školama.

(PRESS)