Utorak, 17.05.2022.

OGLASIO SE GLAS RAZUMA / Sebija Izetbegović umirila građane: KCUS nema problema sa snadbijevanjem medicinskim kisikom

Ponedjeljak, 08.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Nakon što su obilne padavine sredinom prošle sedmice prouzrokovale velike poplave u našoj zemlji, građani su se susreli sa mnogo potencijalnih problema. Među velikim brojem uništenih objekata stradao je i objekat kompanije “Messer”, odnosno punionica kisika u Rajlovcu, koja je uslijed poplava potpuno potopljena.

Sa tim u vezi, u javnosti se pojavila bojazan da bi zbog takve situacije bolnice širom BiH mogle ostati bez zaliha medicinskog kisika, koji je neophodan za liječenje pojedinih pacijenata, a pogotovo onih koji se bore sa koronavirusom.

Da li će do toga doći na najvećem kliničkom centru u državi za “Oslobođenje” je komentarisala generalna direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović.

Kako je za “Oslobođenje” izjavila da KCUS nema problema sa nedostatkom medicinskog kisika.

– Mi u KCUS nemamo problem sa snadbijevanjem medicinskim kisikom. Imali smo i zalihu medicinskog kisika jer smo ranije obezbjedili pojačanje kapaciteta sa dodatnim silosima zbog pandemije koronavirusa, rekla je Izetbegović.

Direktorica Izetbegović je dodala da su silosi na KCUS-u puni, te da će cisterne medicinskog kisika i u budućnosti redovno dolaziti u ovu zdravstvenu ustanovu.

– Radimo u punom kapacitetu, a ja sam u stalnom kontaktu sa direktorom kompanije “Messer”. Naši su silosi puni, a cisterne će i dalje dolaziti na KCUS, zaključila je ona.