Srijeda, 24.04.2024.

Nagovještava li nova kadrovska politika SAD-a u BiH odlučniji pristup Washingtona

Petak, 08.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Nakon imenovanja Matthew Palmera za predstavnika SAD-a za reformu Izbornog zakona, Gabriela Escobara izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan i najave dolaska novog američkog ambasadora u BiH Michaela J. Murphya, nazire se nova američka diplomatska ofanziva u BiH.

Tek što je stupio na dužnost izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Escobar je najavio da će SAD koristiti novi set alata za sankcije, posebno protiv korupcije, “vrlo agresivno”. Nedugo zatim obavio je razgovor i sa Miloradom Dodikom, tokom kojeg je upozorio predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da su prijetnje otcjepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

“Moram reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga, rekao je tom prilikom Escobar, na što mu je Dodik kazao da mu se “je*e za sankcije” i da njemu ne može prijetiti.

“To nije prijetnja, ovo je činjenica”, rekao je Escobar.

S obzirom sam tok razgovora, ali i neoubičajno oštro saopćenje Amerikanaca, čini se da su SAD zaista spremne, s obzirom na ozbiljnu institucionalnu krizu, pristupiti agresivnije.

U isto vrijeme, sasvim neočekivano, Palmer je s pozicije koju trenutno obnaša Escobar imenovan predstavnikom SAD-a za reformu Izbornog zakona, što je dodatno potvrdilo odlučnost SAD-a da se uključe u rješavanje duboke političke krize u BiH. Palmer je možda u većoj mjeri nego i jedan američki diplomata ranije otvoreno iznio stavove SAD-a u smislu prihvatljivih načela i okvira reformi koje bi se trebale provesti. Neke od poruka su bile dvosmislene, povremeno nedovoljno precizne, ali zaključak Palmera bio je jasan.

“Niko iz ovih razgovora neće izaći sto posto zadovoljan, da su dobili sve što žele. Tako ne funkcioniše politika, ali postoji mogućnost da se ide dalje i nadam se da će stranke izaći na taj put”, rekao je Palmer.

Najava njegovog skorog povratka pokazuje ozbiljnost SAD-a.

Prije dva dana budući ambasador SAD-a u BiH Michael J. Murphy saslušan je pred Komitetom za vanjske poslove Senata SAD-a, te bi nakon što ga Senat potvrdi, trebao zamjeniti Erica Nelson. Tokom saslušanja Murphy je obećao implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje uslova “5+2” za zatvaranje OHR-a. Osim toga nagovjestio je korištenje sankcija, koje će ciljati “etnonacionaliste”. Dodao je da će oni koji nisu spremni provesti reforme platiti “visoku cijenu”.

Murphy je u Sarajevu radio tri godine kao politički savjetnik u Američkoj ambasadi, dok je Escobar prije 20 godina upravljao kancelarijom OHR-a, a kasnije i kancelarijom Američke ambasade u Banjoj Luci.

Kratki vremenski interval u kojem SAD-e imenuju dva dobra poznavaoca političke situacije u BiH, Escobara i Murphya, koji su ranije obnašali dužnosti u našoj zemlji, te zaduženje Palmera da radi na pitanju izborne reforme govore o novom pristupu SAD-a. Osim toga, neoubičajno otvorene i sinhronizovane poruke spomenutih diplomata da će sankcionisati sve one koji ugrožavaju interese SAD-a u Bosni i Hercegovini potvrda su toga i najava da bi američki angažman mogao donijeti promjenu.

(KLIX/PRESS)