Utorak, 17.05.2022.

Kriminalna mreža/Aminu Pekić, sestru bliskog saradnika Osmana Mehmedagića, sa krivotvorenom diplomom Američkog univerziteta zaposlila Bisera Turković u svoje ministarstvo?!

Petak, 08.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Tužilaštvo BiH  u aferi „Diploma“, u kojoj su ranije hapšeni Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH i Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA- a proširilo je istragu na više osoba jer postoji visok stepen osnovane sumnje da su krivotvorene i druge diplome Američkog univerziteta u BiH, a kojima se koriste zaposleni u institucijama BiH.

Nema dokaza o diplomiranju

Prema informacijama „Avaza“, jedna od krivotvorenih diploma identificirana je kao diploma Američke škole za državnu upravu, koja je u posjedu Amine Pekić, inače sestre bliskog Mehmedagićevog saradnika Muhameda Pekića.

Tužilaštvo je došlo do podataka da u personalnom dosjeu Pekić nema dokaza o diplomiranju, ali su Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova odbili Tužilaštvu proslijediti tražene podatke.

Međutim, kako saznajemo, pripadnici MUP KS su prije tri dana, a po naredbi Suda BiH izuzeli personalni dosije Pekić.

Tužioci vjeruju da je Pekić s krivotvorenom diplomom obavlja poslove u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u, kao uposlenica MVP BiH.

Akt Tužilaštva BiH

Tužilaštvo smatra da korištenje krivotvorene diplome na tako značajnom mjestu predstavlja „tešku sramotu za BiH i ogromnu štetu za ugled BiH u svijetu“, o čemu je već pisalo MVP BiH.

Međutim, indikativno je to da su Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Bisera Turković mjesecima odbijali dostaviti personalni dosje Pekić u vidu  informacije i fotokopije.

Na akt Tužilaštva oglušili su se još 25. juna ove godine i nisu željeli dostaviti tražene podatke, zbog čega je tražena sudska naredba.

(Avaz/PRESS)