Četvrtak, 24.10.2024.

UZMI SVE ŠTO TI BUDŽET PRUŽA / Vi se studenti snađite, a Aida Obuća će pare i za magistarski uzeti iz Budžeta

Srijeda, 08.09.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Posljednjih mjeseci u Goraždu se otkrivaju afere kadrova Stranke demokratske akcije (SDA).

Osim što je goraždanska SDA početkom ove godine učestvovala u kupoprodaji javnih institucija (MUP i Kantonalna bolnica) u svojstvu kupca, njihov poslanik u Skupštini BPK-a Goražde (Ramiz Ridža) u alkoholiziranom stanju je pobjegao sa lica mjesta kad ga je zaustavila goraždanska policija.

Kada su ga u takvom stanju ipak sustigli, on je tada svojim automobilom namjerno udario policajca. SDA o ovome samo šuti. 
Ridžal je najbliži saradnik premijerke BPK-a Aide Obuće (SDA), poznate ljubiteljice budžetskog novca koja je posljednjih mjeseci ugađala samo sebi i ulagala u očuvanje svoje fotelje.
Od zapošljavanja supruga u bolnicu do upumpavanja budžetskog novca u firmu koja je suvlasništvo njenog muža, kao i odbojkaški klub u kojem je njen muž predsjednik…

BAHATI POPUT RIDŽALA I LJUBITELJI BUDŽETSKOG NOVCA POPUT OBUĆE 

Sve se ovo dešava pred očima goraždanske javnosti koja nemoćna svjedoči da SDA od svojih kadrova očekuje da budu bahati kao Ridžal i lovci na budžetski novac kao Obuća. 
Niti su ovo sitne afere, niti su prve u nizu, a vjerovatno niti zadnje.
Naime, prije nego je zasjela na poziciju premijerke 2019. godine, Obuća je u mandatu 2014-2018 bila predsjedavajuća Skupštine BPK-a, ali svoj angažman nije profesionalizirala već je bila zaposlena u JP „Bosansko-podrinjske šume“ i to na poziciji šefa sektora za pravne i ekonomske poslove. 

UZMI SVE ŠTO TI BUDŽET PRUŽA

O tome kako Aida Obuća, kao SDA uzdanica u Goraždu zna iskorisiti „sve što budžet pruža“ kazuje i svojevremeni „zaborav“ da službama Skupštine BPK prijavi povećanje plate u JP „Bosansko-podrinjske šume“, pa je gotovo 3 godine iz budžeta BPK-a dobijala  560 KM mjesečno više, kao razliku između plate i naknade za mjesto predsjedavajuće Skupštine, o čemu je Žurnal pisao.  
Ali, ni to Obući nije bilo dovoljno. Naime, 13. aprila 2015. godine Obuća se obratila svom preduzeću JP „Bosansko-podrinjske šume“ zahtjevom za stipendiranje i zatražila 3.000 KM kao novčanu podršku za specijalistički postdiplomski studij na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu. Dan kasnije, od svog preduzeća dobija 1.500 KM i odmah potpisuje Ugovor o novčanoj podršci.  

ZAHTJEV ZA STIPENDIRANJE
UGOVOR

Ni to joj nije bilo dovoljno, pa se Obuća 7. augusta istim zahtjevom kao svom preduzeću, sada obraća i Skupštini BPK-a Goražde i od Komisije za budžet traži novčanu podršku. Navodi svoj radni angažman u Skupštini, iako je u to vrijeme bila radno angažovana u JP BPK šume. Skupštinska Komisija Obući 19. oktobra 2015. godine odobrava 3.000 KM, te se istog dana Skupština BPK-a gdje je Obuća bila predsjedavajuća obraća Ministarstvu za finansije i traži da se Aidi Obući isplati 3.000 KM.  

ZAHTJEV ZA STIPENDIRANJE
ZAHTJEV ZA ISPLATUJ

Revizori su utvrdili da je nezakonito dobila 3.000 KM za postdiplomski studij na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu: „Provedenom revizijom je utvrđena neosnovanost isplate navedenih sredstava. Također, smatramo da isplata spomenutih naknada nije predviđena niti primjerena za predstavnike zakonodavnih organa“, navedeno je u revizorskom izvještaju.  
Obuća u oba svoja zahtjeva navodi da joj je za postdiplomski studij potrebno 3.000 KM, a dobija ukupno 4.500 od traženih 6.000 KM. Razliku ne vraća.  

POTVRDA O UPLATI

Premijerka Obuća iskorištava sve mogućnosti koje nudi budžet, od razlike u plati do studentske stipendije. Kupila je i stan u sarajevskom naselju Dobrinja putem Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo. Stan je kupljen pod povoljnijim uslovima, pa je umjesto 1.890 KM po m², plaćan po 1.610 KM.  Premijerka BPK nije ispunila jedan od uslova za ostvarenje benefita, a to je da živi u Kantonu Sarajevu najmanje prethodne 3 godine. Proteklo vrijeme živjela je i radila u Goraždu. Sve postaje jasnije nakon uvida u notarski ugovor, kojeg Žurnal posjeduje.

Direktor Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo u vrijeme potpisivanja ugovora 2018. godine bio je Adnan Efendić, tadašnji šef kadrovske komisije SDA KS.

Aida Obuća bila je u to vrijeme predsjedavajuća Skupštine BPK i član Glavnog odbora SDA.

Firma u suvlasništvu njenog supruga, te udruženje njegovog poslovnog partnera iste godine dobijaju oko 80.000 maraka od Fonda za zaštitu okoliša u kojem je član UO bio – Adnan Efendić, o čemu je Žurnal pisao.  

Premijerka BPK-a, uzdanica SDA u Goraždu, na svom primjeru itekako pokazuje da zna koristiti budžetski novac i komfor. U godini pandemije njena Vlada nabavlja sistem e-Vlade koji je građane BPK-a koštao više od 128 hiljada KM. 
Prije toga, da bi se udobno osjećala na poziciji premijerke, nabavlja službeni automobil od 90 hiljada KM koji nerijetko koristi za ispunjavanje ličnih i stranačkih obaveza. Sve od budžeta građana. 

(PRESS)