Utorak, 30.04.2024.

Konaković: SDA treba shvatiti da na čelu Mostara ne mora biti Bošnjak sa “SDA certifikatom”

Ponedjeljak, 08.02.2021. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

OHR je poništio prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara. Vodeće stranke u Gradskom vijeću Mostara su saglasne da je ta odluka bespotrebna.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković gostovao je večeras na O kanalu.
Ocjenjuje, Mostar nije zaslužio ovo što mu SDA i HDZ rade.

– Uvode nas u jedan novi zaplet. Svjedoci smo da su više od deceniju dana držali Mostar zatočenim u političkim raljama upravo ove dvije stranke, i sada kada smo došli u priliku da građani Mostara biraju na demokratskim izborima svoje rukovodstvo, oni su krenuli nezakonito, preko noći i užurbano u taj novi izbor gradonačelnika. Očigledno da tu postoji njihov međusobni dogovor. A njihovo saopštenje koje je potpuno identično, to potpuno demaskira i potvrđuje. Čestitke OHR-u jer su ovdje reagovali onako kako su reagovali. Ako se sjećate slučajeva Tuzle i Sarajeva, svi smo ispoštovali smjernice OHR-a kao vrhovnog tumača Ustava. Ne bih se iznenadio da nas Izetbegović i Čović krenu voditi u dalju neizvjesnost, nepoštujući ni stavove OHR-a, navodi Konaković.

Iz SDA su jučer i danas su burno reagovali na Konakovićev stav u vezi sa ponavljanjem, odnosno da izborni proces nije bio u skladu sa pravnim normama. Konaković kaže, nije se čekalo dugo da OHR kaže ko je od njih bio u pravu.

– Golim okom pročitate šta tamo kaže Statut Grada Mostara. Piše da je to glasanje tajno, ne može biti javno, i onda se odluči grupa zastupnika da digne ruku suprotno Statutu, što je potpuni pravni nonsens. SDA je pokazala dva lica kada je Narod i pravda u pitanju. Prvo su nas isprozivali za odluke naših koalicionih partnera, iako mi u tome ne učestujemo i nemamo svoje vijećnike. Kada smo im ponudili konkretan prijedlog, uzgred, poslali smo Izetbegoviću na adresu jedan draft principa oko kojih bi se trebali okupiti u formiranju ove vlasti, onda su nam rekli- Šta se vi tu petljate? Čiji ste vi megafon? Prvo su salvu kritika uputili na naše koalicione partnere, Našu stranku, SDP i BH Blok, zbog njihovih postupaka, optužujući nas na toj “bošnjačkoj” platformi, kako je oni kreiraju, da smo saučesnici nečega što je suprotno interesima države Bosne i Hercegovine. A onda, dan poslije toga, imaju neke druge stavove. Nama nije bitno šta SDA misli o Narodu i pravdi. Mi ćemo se obračunati na izborima, kao što na ovima već jesmo. Apelujemo i tražimo od njih da se ovaj proces vodi zakonito i da zapravo svima nama kažu šta oni hoće, je li oni hoće da na čelu Grada Mostara bude neko u interesu države BiH, hoće li da to bude Bošnjak, hoće li da to ne bude Čović, ili zapravo hoće da to samo bude Bošnjak iz stranke SDA. Još uvijek se nadamo da postoji minimum razumijevanja u SDA da to ne mora Bošnjak sa certifikatom iz SDA, nego da je mnogo realnije rješenje da Irma Baralija bude na čelu Mostara, poručio je.

Kaže, to je realno ako se SDA bude ponašala državotvorno.

– Ukoliko Izetbegović bude poredao prioritete šta bi zapravo građani Mostara htjeli. Znamo da oni ne žele istu vlast. Ako već nećemo svi zajedno da ta antibosanska i antihercegovačka politika Dragana Čovića dalje upravlja Mostarom, imamo rješenje, jer će za Irmu Baraliju glasati osamnaest ruku, ukoliko to SDA podrži. Ima jedna vrlo važna okolnost. Naša stranka je napravila jednu historijsku stvar za Mostar. Tamo je gospođa Boška Ćavar prošla u izbornoj jedinici “Jugozapad”, u kojoj živi 80 posto i više Hrvata. Došla je glasovima građana Mostara koji su razočarani u politiku Dragana Čovića. Izabrana je njihovim rukama. Prošla je golgotu u kojoj su je napadali ljudi iz SDA, i sada se od nje traži da bude osamnaesta ruka za Bošnjaka iz Stranke demokratske akcije. Izetbegović zna da to nije realno i zna da je realno da bi Boška podržala Bošnjakinju na čelu Gradskog vijeća, ukoliko to bude Irma Baralija. Ali to Izetbegovića ne zanima. On hoće ili Bošnjaka iz SDA ili, naravno, HDZ, čemu sam ja mnogo bliži, ocjenjuje Konaković.

Vjeruje da je dogovor na nivou lidera stranaka presudan.
– O Mostaru se odlučivalo u Mostaru. Izetbegović je bio u Mostaru i ukazao čast građanima. Naravno da se bez njegove saglasnosti odluka nije mogla donijeti. To je sigurno dogovor Čović-Izetbegović. Podsjećam, trenutno se dešavaju procesi u Srednjobosanskom kantonu. U Bugojnu je izabran rukama SDA i HDZ-a predsjedavajući, u Novom Travniku, Kiseljaku, Busovači, Fojnici… Cijeli je to koncept. Vrlo interesantno je da se u isto vrijeme imenuje Upravni odbor Kliničkog centra gospođi Izetbegović, a onda počinje zaplet u Mostaru. SDA ima dva problema. Ja ću vjerovati da to nije još jedna izdaja nego nespretnost ili nesretnost što nas vodi takva SDA da oni ne žele biti realni. Imaju priliku da izaberu bosanskohercegovačku priču u Mostaru, Irmu Baraliju na čelu grada koja ima ruke i sa zapadne strane. Očigledno je da to Guzin nema. Sve drugo su spinovanja koja je OHR danas razbio reakcijom koja zaista mora biti ispoštovana i proces mora biti vraćen na početak, zaključio je.

(O kanal)