Utorak, 23.04.2024.

Vijećnici tri stranke formirali blok u Tuzli, većinu u vijeću skoro pa nemoguće formirati

Petak, 08.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Četiri vijećnika iz tri stranke formirali su blok koji će djelovati u Gradskom vijeću Tuzle, čiji novi saziv mora biti konstituisan do 15. januara, piše Klix. Ovo mijenja i političku atmosferu jer većinu u vijeću skoro pa da je nemoguće formirati.

Zajednički programski ciljevi koji idu u smjeru promjena stanja u gradu spojili su u Progresivni blok Esanu Kavazbašić-Huskanović i Selmu Čatibušić iz Platforme za progres, Admira Čavalića iz Stranke za BiH i Omera Berbića iz Naše stranke. Oni su danas zvanično potpisali sporazum o saradnji u Gradskom vijeću Tuzle.

“Jedan od glavnih načina za promjenu stanja u Tuzli se ogleda u tome da mi ostanemo u centru, bez da smo u vlasti ili opoziciji jer ćemo se na takav način moći boriti za prave projekte, a ne stranke. Vjerujem da Tuzli trebaju nova politika i političari koji će raditi u interesu građana. Gradska uprava treba biti servis građana, a ne sebi”, kazala je Kavazbašić-Huskanović.

Uz poruku da će podržati svaki projekt koji donosi benefite za građane, kao jasan cilj ovo četvero vijećnika predstavili su depolitizaciju i vraćanje digniteta Gradskom vijeću Tuzle koje je do danas, kako tvrde, korišteno isključivo kao tijelo koje je podržavalo odluke gradskih službi.

“Želimo se prije svega boriti za statut grada koji će vratiti ingerencije mjesnim zajednicama, kao i za čist zrak te bolju i zdraviju sredinu. Također, želimo se boriti za jezero Kop i zelene sredine, kao i da se vrate stručnost i kompetentnost unutar odluka koje se donose u vijeću. Ovim programskim ciljevima se postavlja jedna nova paradigma u djelovanju vijeća”, kazao je Berbić.

Bez obzira kojoj stranci pripadaju, članovi kluba pozvali su sve vijećnike da svojim glasom podrže njihove programske ciljeve do čije realizacije će doći putem akcionog plana koji će biti objavljen u narednih sedam dana. 

Inače, većinu u Gradskom vijeću Tuzle sada će biti posebno teško formirati. Na tome trenutno rade dva bloka koje predvode Socijaldemokratska partija s jedne i Socijaldemokrati BiH sa druge strane, a kako smo ranije objavili, oni se nalaze u pat poziciji jer dovoljno ruku još osigurali nisu. 

Prevagu u formiranju većine upravo je trebalo činiti spomenutih četvero vijećnika koji su formirali svoj blok. Čavalić navodi da su kao blok, ali i pojedinačno već imali pozive za priključenje jednoj od grupacija, međutim u konačnici na to niko od njih nije pristao, što je potvrdilo njihovu ujedinjenost. 

“Mi smo od različitih grupacija već prepoznati i sa njima smo imali razgovore i pregovore, međutim niko u ovom trenutku nije spreman prihvatiti, prije svega, statut grada koji je na prvom mjestu, kao i sve one ostale projekte koje mi namećemo. Ko to generalno usvoji može se nama priklanjati, a ne mi njemu jer mi smo tu centar”, naglašava Čavalić. 

Potpisnici sporazuma navode da neće podržati nijedan projekt koji se kosi sa njihovim principima. Za sebe ističu i to da će biti jedan balans koji će učestvovati i u depolitizaciji javnih preduzeća koja moraju biti mjesto za angažman stručnih i kompetentnih ljudi, a ne članova porodice političara. 

“Nama je cilj i da promijenimo narativ koji politiku predstavlja kao nešto što je loše i isprljano. Želimo očistiti politiku i pokazati da može biti bolje, transparentnije i jače te da niko nije iznad zakona. Nećemo biti samo neko ko će dizati ruke za dobre stvari, već ćemo biti neko ko će konstantmo predlagai dobre stvari, tako da je pitanje i ko će nas podržati”, pojašnjava Čatibušić.

Iz Progresivnog bloka koristit će i nove metode te načine za alarmiranje vijećnika, kako bi bili otvoreniji prema građanima, uz transparentnije predstavljanje svih odluka koje budu izglasane tokom sjednica.