Utorak, 23.04.2024.

Amra Šabić-El-Rayess uoči dolaska Escobara u BiH: Ovo vam je prilika da tražite i zahtijevate BiH kakvu narod zaslužuje! Nemojte sebi dopustiti da prokockate jedinstvenu priliku da BiH ugleda bolje dane!

Nedjelja, 07.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Profesorica Columbia Univerziteta, Bišćanka Amra Šabić-El-Rejes (Rayess), ponovo se oglasila na svom Facebook profilu, a po pitanju špekulacija o eventualnom ratu u BiH.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti: 

Dragi Moji,

Već danima mnogi sumnjaju u moj optimizam da rata NEĆE BITI u BiH, ali sada možete vidjeti po prvim izjavama Gabriela Escobara (predstavnika američke vlade koji stiže u BiH i koji je diplomirao na mom Columbia Univerzitetu) da su moje izjave i očekivanja upravo u skladu s onim što vlada SAD-a već nagoviještava kroz Escobar-ovu diplomatsku retoriku:

1. Rata NEĆE biti u BiH;

2. Rata NE MOŽE biti bez podrške Srbije kroz naoružanje i uključenja Srbije u rat što bi Vučića unazadilo i stavilo u poziciju u kakvoj se je nekada našao Slobo. Vučić podržava Dodika, ali ne kada je Vučićeva stolica u Beogradu zajedno sa budućnošću Srbije upitna. Amerika će se igrati sa Srbijom dok god Srbija sluša Ameriku;

3. Vučić želi podršku Amerike, a bez jedinstvene BiH te podrške nema; 

4. Dodik se prepao sebi pa se krije iza providne zavijese od sankcija i posljedica dugogodišnje korupcije, zbog čega je želio gurnuti cijelu državu u rat. Nije njemu do otcijepljenja niti rata nego misli da će jedino s takvom pričom opstati i prestrašiti svijet da se s njim pregovara, da se spasi i da ostane relevantan. Dodik se boji potencijalnog hapšenja radi korupcije i negiranja Genocida u Srebrenici od državnih vlasti pa je želio sebe osigurati sa rušenjem institucija i države…a da ne govorim o težim sankcijama od strane SAD-a.

A vi dragi moji, zajedno sa mnom, budite istrajni u lobiranju za BiH i zahtijevanju građanske BiH koja će funkcionisati i štititi svakog svog građanina od ekstremnih ideologija koje Dodik i njegovi krugovi propagiraju. Nema majke u BiH koja bi svoje dijete dala za korumpiranog političara poput Dodika.

Vi kojima je posao da pregovarate sa Escobar-om u ime naroda, vas rad tek sada počinje. Ne čekajte da vam on pruži solucije na tanjuru. Ovo vam je prilika da tražite i zahtijevate BiH kakvu narod zaslužuje. Nemojte sebi dopustiti da prokockate jedinstvenu priliku da BiH ugleda bolje dane.