Petak, 29.03.2024.

Radnici “Zenicatransa” na birou, Autobuska stanica čeka uključenje struje

Četvrtak, 07.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Sve vozne jedinice JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ u stečaju povučene su sa Autobuske stanice Zenica u garažu tog preduzeća, a novi bi zakupac, privatna kompanija Prevoz putnika Zavidovići, uskoro trebala pustiti u rad stanicu koja je bila u blokadi od 31. decembra 2019. godine.

Radnici zeničkog preduzeća Almy – Transport trenutno uređuju parking na ulazu na perone te stanice sa koje bi, nakon više od godinu dana pauze, ponovo trebali polaziti ili na nju dolaziti autobusi i putnici.

“Danas imamo sastanak sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, na kojem ćemo dogovarati način uključenja struje, jer je isključena struja stanici. Čim to riješimo, pustit ćemo stanicu u rad. Da li će to biti sutra ili do ponedjeljka, vidjet ćemo”, rekao je Eldin Čivić, direktor preduzeća Prevoz putnika Zavidovići.

On napominje da ne zna tačno koliki je dug za električnu struju stanice, ali kaže da je ukupan dug Zenicatransa oko 18.000 KM.

Stečajni upravnik JKP „Zenicatrans-prevoz putnik“ Samir Sunulahpašić izjavio je da je, nakon uplate 29.000 KM za naknadu po osnovu nezaposlenosti od strane Gradske uprave Zenica potrebnih, svih 82 radnika upućeno na biro rada.

“Svi su radnici, zaključno s 31. decembrom prošle godine, upućeni na biro. Preostaje samo da pošaljem Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona popratni akt da je uplaćena ta naknada. Imao sam sastanak i sa predstavnikom te službe, na kojem smo dogovorili da radnici što prije počnu ostvarivati svoja prava po osnovu nezaposlenosti”, rekao je Sunulahpašić.

Radnici će svoja potraživanja za plaće iz prošle godine te doprinose za tu i šest mjeseci 2019. godine, pokušati naplatiti iz stečajne mase preduzeća, za koje je 24. marta, na Općinskom sudu Zenica, zakazano ispitno-izvještajno ročište.

Autobuska stanica Zenica, koju je 2018. godine preuzela Gradska uprava Zenice, predmet je spora između Porezne uprave Federacije BiH – Porezni ured ZDK.

Grad Zenica se tereti kao „solidarni dužnik“ za porezni dug “Zenicatransa”, čiji je bio osnivač i većinski vlasnik, a istragu o zakonitosti tog postupku, po prijavi Sindikata “Zenicatransa”, vodi Kantonalno tužiteljstvo ZDK.

Tužiteljstvo je krajem prošle godine iz Gradske uprave izuzelo i dokumentaciju o preuzimanju Autobuske stanice Zenica.

(FENA)