Utorak, 17.05.2022.

AFERA DIPLOMA: Umjesto studenta državljanina Libije ‘ukazao’ se Osman Mehmedagić

Srijeda, 06.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

“Gordana, skloni Olega Čavku”, čuje se na audiosnimku razgovora Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, i Gordane Tadić koji je nastao 19. jula 2019. godine, u kabinetu glavne državne tužiteljice.

Radi se o audiosnimku u trajanju od 80 minuta, a koji je prije 15 dana objavio portal “Avaza”. 

Ovaj snimak potresao je pravosudno-obavještajni sistem u državi i razotkrio rad i metode direktora OSA-e. Autentičnost audiosnimka nije osporila ni OSA, “nego se zabrinula ko je snimao sastanak”.

Nema dokaza da je Mehmedagić ikad bio student

Na audiosnimku Mehmedagić ucjenjuje Tadić i njenu zamjenicu Ozrenku Nešković, govoreći da će teško kompromitirati tužioca Čavku, tražeći da se istraga u aferi “Diploma”, koja se tiče stepena obrazovanja prvog čovjeka tajne službe, zaustavi. Nekoliko mjeseci kasnije utvrđeno je da je Osmica krivotvorio diplomu uz pomoć Denisa Prcića, osnivača i vlasnika Američkog univerziteta u BiH, a sve s ciljem da dobije drugi mandat na čelu ove agencije.

Međutim, tu nije kraj. Istražitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine i pripadnici MUP-a KS već mjesecima ne mogu pronaći dokumentaciju koju je sakrio Prcić, a tiče se dosjea o školovanju osoba na ovom univerzitetu, pa i samog Mehmedagića.

Policija je nakon Prcićevog hapšenja 18. juna, nekoliko dana kasnije na jednoj vikendici pronašla servere, ali ne i matične knjige i dosjee.

Tokom pretresa Univerziteta u Tuzli pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student u ovoj ustanovi. No, on je ovu diplomu, koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, proglasio tajnom.

Tužilaštvo ima dokaze da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu visoke stručne spreme, zahvaljujući kojoj je imenovan na dužnost generalnog direktora OSA-e, iako njegova stvarna stručna sprema – VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije bila dovoljna za imenovanje.

Istragom je utvrđeno da je Prcić, uz pomoć saradnika, istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića. Umjesto studenta Damira Mujakića, osvanuo je direktor Osmica.

Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana.

Ali, kako istraga ide dalje, tako na vidjelo izlaze novi nevjerovatni detalji.

Saznajemo da istražitelji i policija nisu nikada pronašli matične knjige, ni dosje, ni diplomu koja se odnosi na direktora OSA-e. Šlag na tortu je da je policija pronašla indeks na kojem se kao student “vodio” Mehmedagić, ali ovaj je dokument izdat na drugo ime.

Podaci otkriveni na serveru LMS sistema

A drugo ime je strani državljanin Libije Muhamed Muktauf!? Naime, Muktauf je bio upisan na Američki univerzitet u BiH tokom jednog semestra (matična knjiga broj 52). Međutim, tada u akciju stupa Prcić i, umjesto Muktaufa, naknadno ubacuje Mehmedagića s brojem indeksa koji je koristio Libijac.

Svi ovi podaci su otkriveni na serveru LMS sistema koji je Prcić sakrio, a policija naknadno pronašla.

(Avaz/PRESS)