Petak, 17.05.2024.

Robert Bob Dole preminuo u 98. godini života / Bivši američki senator koji se zalagao za ukidanje embarga na oružje uvedenog našoj zemlji

Nedjelja, 05.12.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Robert Bob Dole, bivši američki senator preminuo je danas u 98. godini života.

Dole je bio bivši američki sentaro i političar koji se zalagao za ukidanje embarga na oružj uvedenog Bosni i Hercegovini početkom rata devedesetih godina.

On je neprestano tražio da se Bosni i Hercegovini omogući pravo na odbranu.

Senator Bob Dole imao je i prije početka agresije na BiH iza sebe uglednu karijeru. Rođen 1923. godine, republikanac iz Kansasa prvi je put izabran u Kongres 1960. godine, a u Senat 1968. godine.

I tu je ostao sve do 1996. Dole je bio i najdugovječniji republikanski čelnik u Senatu, kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima 1996. godine. Upravo je Bosna i Hercegovina bila jedna od središnjih tema kampanje te godine.

Zbog toga se rješavanje pitanja Bosne prije izborne utrke demokratskom kandidatu Clintonu činilo veoma pametnim i isplativim.

Za Boba Dolea, međutim, Bosna nije bila samo političko pitanje koje treba iskoristiti.

Njegov živi interes za Balkan datira još spočetka osamdesetih godina prošlog stoljeća. Veteran Drugog svjetskog rata od 1986. godine pratio je stanje ljudskih prava u Jugoslaviji. Njegov je fokus bio na kršenju ljudskih prava Albanaca u zemlji.

Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, Dole je administraciju tadašnjeg predsjednika Busha upozoravao kakve sve posljedice ta kriza može izazvati.

Dole je krajem 1991. godine pisao Bushu, tražeći od njega da poduzme korake te da “pritisne i po potrebi prisili jugoslavensku vojsku da zaustavi svoju agresiju”. Preporučio je Bushu da se osobno zauzme kod tadašnjeg sovjetskog čelnika Mihaela Gorbačova, da ovaj iskoristi svoj utjecaj koji je imao na tadašnju jugoslavensku vlast kako bi prestale sve vojne operacije, kako bi se u zemlju poslale mirovne snage NATO saveza, a Gorbačova da pozove na sastanak u Vijeću sigurnosti UN.

U novembru 1991. senator Dole ponovno je pisao predsjedniku Bushu, ovog puta s 13 kolega senatora, tražeći od njega da u Jugoslaviju pošalje posebnog izaslanika. Nisu ga poslušali. Bushov savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft odgovorio je Doleu kako administracija “smatra da je presudno da se podrže napori koje ulaže Europska komisija u Jugoslaviji”.

(Oslobođenje/PRESS)