Četvrtak, 24.10.2024.

Ovo su neke od gnusnih objava ratnika SDA na društvenim mrežama Jasmina Mulahusića, a zbog kojih je uhapšen

Nedjelja, 05.09.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine sutra će ispitati radikalnog bota SDA Jasmina Mulahusića kojeg državno pravosuđe tereti za počinjenje krivičnih djela izazivanja nacionalne mrženje i odavanje tajnih podataka. Mulahusić je osoba koja je na društvenim mrežama satanizirala ugledne članove bh. društva samo iz razloga što nisu podržavali ili učestvovali u zataškavanju kriminala kadrova SDA, piše PRESS.

Tužilaštvo BiH prikupilo je sve materijalne dokaze koji dokazuju da je Mulahusić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, a portal PRESS podsjeća samo na neke od gnusnih objava bota SDA kojim je sebi davao za pravo da tumači ko je izdajnik države Bosne i Hercegovine, ko je “četnik”, a ko “pravi” Bošnjak i patriota.

Bez ikakvog osnova Mulahusić je optužio predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i glumca Nermina Tulića za “negiranje zločina u Mostaru” tj. izbor HDZ-ovog kadra za gradonačelnika Mostara. U svojoj objavi svoje radikalizirane pratitelje pozvao je da drže “redenik” ako već “ne mogu rokati” što se može protumačiti kao otvorena prijetnja.

Načelnika Općine Centar Srđana Mandića nazvao je “izdajnikom” pitajući se pri tome: “Kakav je šerijatski propis vizavi ovih osoba?”. Predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, kojeg u kontinuitetu naziva Gavrilo (Gavrilo Princip, atentator na Franca Fredinanda) optužio je da “prinosi krv šejtanu” uz poruku: “Fikrete Konakoviću, zapamtićeš me”. Aludirajući na to da je Elmedin Konaković zapravo Fikret Abdić. Jedna od stalnih meta Mulahusića je i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kojeg redovno, od kada je Čampara napustio SDA, naziva “Aleksandar” i “izdajnik bošnjačkog naroda”, a gnusnih objava nisu pošteđeni ni članovi Čamparine porodice.

Direktoricu KJKP RAD Veru Arnautović ovaj radikal često je znao prozvati jer je pripadnica srpskog naroda. Vladajućoj strukturi u Sarajevu zamjerio je što dozvoljavaju da se u Sarajevu za bilo šta pita neko ko ne odgovara SDA.

Uglednog bh. novinara Bakira Hadžiomerovića u više navrata predstavljao je “islamofobom”, a sprovodio je i javni linč nad firmama koje se oglašavaju na portalu Raport.ba koji uređuju Kenan Kešmer i Edina Kalamujić. Ovo dvoje urednika već duže vrijeme predstavlja izdajnicima bošnjačkog naroda i Bosne i Hercegovine.

Na meti Mulahusića našao se i portal Klix.ba. Glavnom uredniku Klixa Semiru Hambu zamjerio je što profesionalno prati aferu “Respiratori” pa ga je pokušao predstaviti manjim muslimanom od urednika stranačkih biltena pod kontrolom SDA, urednika Klixa Rijada Durkića optužio je da pokušava “muslimanima zabraniti izlaz iz džamijskih dvorišta”, a urednici Klix Nataši Vasić zamjerio je što je pripadnica srpskog naroda pa je išao čak toliko daleko da je povezivao njene članove porodice s Vojskom RS-a iako je Vasić za vrijeme agresije na BiH bila dijete.

Novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić redovno je bila meta Mulahusića. Degirmendžić je Mulahusić, nakon njenog istraživanja u kojem je otkrila aferu “Respiratori”, počeo javno linčovati, a zbog njegovih prijetnji u jednom momentu nadležni policijski organi odredili su i zaštitu tj. redovan obilazak objekta u kojem živi Degirmendžić.

Rediteljici Nejru Latić – Hulusić zamjerio je način na koji nosi hidžab i zbog čega s hidžabom iznosi kritike na račun SDA (jer valjda žene s hidžabom nemaju pravo kritikovati SDA), komandiru u MUP-u Ervinu Mušinoviću zamjerio je što ne nosi bradu koja se inače ne nosi u policiji (jer je to valjda prema šerijatskoj logici Mulahusića dokaz da je Mušinović štetan po državu), političkoj analitičarki Ivani Marić zamjerio je što se izjašnjava kao pripadnica hrvatskog naroda i što komentariše politička dešavanja u Sarajevu (jer politička dešavanja mogu samo komentarisati osobe bliske SDA), a članici Kriznog štaba KS Gorani Krstović zamjerio je što dolazi u Sarajevo iz Lukavice (kao da Lukavica nije dio države Bosne i Hercegovine), ali i zbog njenog obrazovanja u entitetu RS (zanimljivo, Mulahusić nikada nije problematizirao što je potpredsjednik SDA Edin Ramić završio fakultet na Palama).

Najgnusnije stvari objavljivao je o uglednom bh. novinaru Senadu Hadžifejzoviću kojeg je nazivao “Nenadom” (jer Senad je muslimansko ime koje ovaj bh. novinar, prema mišljenju Mulahusića, ne zaslužuje da nosi), “ratnim profiterom”, zatim srpskim igračem i osobom koja destabilizira BiH. Za ministricu visokog obrazovanja KS Meliku Husić – Mehmedović objavljivao je da “ne uči Fatihu” što je prema njegovom sudu očito čini nedostojnom osobom da bude na funkciji u Kantonu Sarajevu. Česta meta Mulahusića bila je i savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Mirela Bubalo koju je optuživao za otvorenu podršku “četnicima” i “UZP-u”, ali i otac Mirele Bubalo kojeg je Mulahusić predstavljao izdajnikom iako je cijeli rat proveo u Armiji RBiH i iz rata izašao kao 90 postotni invalid.

Govora mrženje nije ostala pošteđena ni ugledna ekonomistica Svetlana Cenić koju bi Mulahusić zabranio u bh. medijima i koju je nazivao “saradnicom Tintora, Krajišnika i Koljevića”, a pozivao je i na javni linč njene kćerke. Ugledni sarajevski ljekar Dragan Stevanović našao se na udaru ovog SDA botova. Mulahusić je napisao da Stevanović ne može biti doktor, jer navodno nema emocije za ono što se dešava Sakibu Mahmuljinu i da je Stevandić, koji je cijeli rat proveo u Sarajevu, “mrzitelj našeg identiteta i nas”. Novinarku AJBalkans i suprugu predsjednika NiP-a Daliju Hasanbegović – Konaković često je predstavljao kao “katolkinju”, a njeno učešće na jednoj humanitarnoj akciji sveo je na komentarisanje njenog načina oblačenja koje je bilo izrazito pristojno, ali ipak ne po mjeri šerijatskog suda bota SDA.

Pored ovih objava Mulahusić je metu na čelo stavljao i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, uredniku Dnevnog avaza Miralemu Aščiću, bivšem uredniku Dnevnog lista Mensuru Osmoviću, vijećnici u Gradskom vijeću Grada Mostar Irmi Baraliji, premijeru KS Edinu Forti, novinarima Federalne televizije (FTV) i brojnim drugim.

(PRESS)