Ponedjeljak, 20.05.2024.

Jedinice intenzivne njege u Francuskoj suočene s povećanim brojkama zaraženih

Ponedjeljak, 05.04.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran upozorio je u ponedjeljak da bi broj pacijenata oboljelih od COVID-19 u jedinicama intenzivne njege mogao dostići nivoe tokom prve krize s pandemijom prije godinu dana.

Francuske bolnice već su nadmašile brojke pacijenata u jedinicama intenzivne njege tokom drugog vala, a ministar Veran izjavio je za televizijsku stanicu TF1 “kako je moguće da se primaknemo nivoima hospitalizacije” u jedinicama intenzivne njege iz aprila 2020.

Francuske jedinice intenzivne njege tada su imale više od 7.000 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih su mnogi smješteni u privremene objekte jer je potražnja nadmašila predpandemijske kapacitete tih jedinica. U francuskim jedinicama intenzivne njege trenutno se nalazi 5.431 pacijent zaražen koronavirusom, a Veran je kazao da francuski zdravstveni sistem ima na raspolaganju još 8.000 kreveta ukoliko bude potrebe.

Veran je izrazio nadu da bi broj novozaraženih u Francuskoj “mogao dostići vrhunac u ovoj sedmici” zahvaljujući mjerama djelimičnog lockdowna i usporavanja brzog rasta broja zaraženih od zaraznijeg soja virusa prvi put primjećenog u Britaniji.

Čak i da se broj zaraženih umanji, broj hospitalizacija nastavit će da raste u još dvije do tri sedmice, kazao je. On je, ipak, pokušao ostati optimista insistirajući “mi ćemo uspjeti”.

Interne prognoze uprave pariških javnih bolnica u prošloj sedmici ukazale su da bi jedinice intenzivne njege u regiji od 12 miliona ljudi uskoro mogle pronaći prostora za kritično bolesne pacijente.

Nakon što se dugo opirala pozivima za uvođenjem novog lockdowna uprkos pritiscima na bolnice, francuska vlada zatvorila je škole i prodavnice s robama koje nisu od ključnog značaja, i uvela putne restrikcije na četiri sedmice.

Francuska je izvijestila o više zaraženih koronavirusom od bilo koje evropske zemlje, i ima među najvišim brojkama umrlih u svijetu, s 96.650 preminulih, prenosi AP.

(FENA)