Četvrtak, 26.05.2022.

Umro doktor koji je liječio Navalnog

Petak, 05.02.2021. | Globus | Vijesti | Autor

PREMINUO je zamjenik glavnog ljekara bolnice u Rusiji u kojoj se nakon trovanja liječio oporbeni čelnik Aleksej Navalni.

Iz bolnice su priopćili kako je Sergej Maksimišin, zamjenik glavnog ljekara, preminuo u 55. godini života.

Sa žaljenjem obavještavamo da je zamjenik glavnog ljekara za anesteziologiju i reanimaciju hitne bolnice №1, profesor na državnom medicinskom sveučilištu u Omsku, doktor medicinskih znanosti Maksimišin Sergej Valentinović iznenada preminuo, stoji u priopćenju bolnice u Omsku.

Podsjetimo, Navalni je 20. augusta primljen na hitni odjel bolnice u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu. Maksimišin za vrijeme Navalnijeve hospitalizacije nije držao konferencije za novinare. Kao zamjenik glavnog ljekara za anesteziologiju i reanimaciju, bio je jedan od najstarijih ljekara u bolnici.

“Znao je više od svih drugih o Aleksejovom stanju”

Leonid Volkov, voditelj Navalnijevog kabineta, potvrdio je da je Maksimišin bio zadužen za liječenje oporbenog čelnika.

Sergej Maksimišin bio je voditelj odjela na kojem se liječio Aleksej Navalni i bio je zadužen za njegovo liječenje, posebno za nadgledanje njegove medicinski izazvane kome. Znao je više od svih drugih o Aleksejevom stanju pa ne mogu odbaciti mogućnost da se ovdje radilo o kaznenom djelu”, rekao je Volkov za CNN.

S druge strane, ruski zdravstveni sistem je vrlo loš i nije rijetko da ljekari njegove dobi iznenada umru. Sumnjam da će biti istrage o njegovoj smrti, dodao je.

Ministar zdravstva Omske oblasti priopćio je da je Maksimišin radio u bolnici 28 godina i spasio na hiljade ljudskih života.