Četvrtak, 18.04.2024.

Građani platili rasvjetu puta do Skakine vikendice?

Četvrtak, 04.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Kako piše Fokus.ba, na Skaki je da, umjesto odgovora zašto su pravljeni troškovi koji nemaju zakonsko uporište, još jednom pokuša, da isti “porekne i poništi”, prije nego ga pročita neki dosljedan tužilac

„Sve što je Finansijska policija rekla, mi smo porekli i poništili zapisnik”, reći će slavodobitno polovinom prošle godine gradonačlenik Sarajeva Abdulah Skaka.

U tom je trenutku izgledalo da će biti ostvaren naum da SDA putem „svojih ljudi“ derogira prvobitni izvještaj Finansijske policije, koja je tokom kontrole rada službi Grada Sarajeva utvrdila brojne nepravilnosti. Najviše primjedbi bilo je na rad gradonačelnika Skake, o čemu je Žurnal tada pisao. Poseban tretman u svim poslovima imale su firme bliske SDA.

„Indikativno je da su sve utvrđene i dokumentirane nezakonitosti bile prethodno poznate Abdulahu Skaki, gradonačelniku Grada Sarajeva, ali ih isti iz nekih razloga nije prezentirao vijećnicima Gradskog vijeća niti im je objasnio i obrazložio uzroke njihovog nastanka, posljedice koje su nastale ili će nastati i načine njihovog saniranja i eliminacije u narednom periodu“, navedeno je u izvještaju.

Slijedio je pritisak na Finansijsku policiju da izvještaj bude u većem dijelu izmjenjen, odnosno umanjena Skakina odgovornost, bez elemenata za prijavu tužilaštvu. No, plan nije uspio. Kako navode izvori Žurnala, ovih je dana dostavljen drugi, novi izvještaj koji u stvari potvrđuje sve ono navedeno u prvom!

Dio iz zapisnika Finansijske policije

Izdvojimo samo nekoliko stavki spornih inspektorima, od nezakonitog zapošljavanja odabranih kadrova, neobjašnjivo potrošenog novca na nikada u Sarajevu viđenu utrku „Formulu E“, potom je zakonski upitan način dodjele posla organizacije ceremonije otvaranja EYOF-a, zatim finansiranje postavljanja rasvjete na području Republike Srpske baš tamo gdje gradonačelnik Skaka posjeduje vikendicu, kao i niz drugih troškova koje nemaju nikakve veze sa Sarajevom i finansiranjem potreba građana Sarajeva.

„Mi smo u oktobru 2019. dozvolili da pristupe informacijama koje su njima interesantne“, govorio je o kontroli Finansijske policije gradonačelnik Skaka. Tu dolazimo do potvrde o sve uvreženijem mišljenju, skrojenom na partijskim sijelima, da institucije odnosno njihovi čelnici odlučuju hoće li ili ne dozvoliti kontrolu poslovanja nadležnim revizorima ili inspektorima!?

Kako god, drugi izvještaj Finansijske policije. sadržajem identičan prvom je tu. Na Skaki je da, umjesto odgovora zašto su pravljeni troškovi koji nemaju zakonsko uporište, još jednom pokuša, da isti “porekne i poništi”, prije nego ga pročita neki dosljedan tužilac…