Petak, 29.03.2024.

Sud BiH odbio optužnicu protiv direktora OSA-e, a koja je podignuta na dan tajnog sastanka optuženog Mehmedagića i Ranka Debeveca

Ponedjeljak, 04.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Sud BiH odbio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, te Muriza Druškića, savjetnika direktora OSA-e, potvrđeno je iz Tužilaštva za “Avaz“.

Kako je PRESS ranije objavio, Tužilaštvo BiH prema nezvaničnim informacijama iz Suda BiH već je uputilo žalbu na odbijanje optužnice.

Oni su optuženi u aferi “Sigurnosne provjere”, koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Optužnica je podignuta 14. decembra prošle godine, a Tužilaštvo je zbog ove odluke Suda, uputilo žalbu, u zakonskom roku.

Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića za zloupotrebu položaja, a u petak ga očekuje početak sudskog procesa. U optužnici je navedeno da su Mehmedagić i Druškić odlučili uspostaviti kontrolu u predmetima oduzimanja sigurnosnih dozvola uposlenicima sigurnosnog sektora, pri čemu se nisu rukovodili interesima svoje službe, nego ličnim i političkim interesima vladajuće političke opcije na nivou institucija BiH.