Četvrtak, 28.03.2024.

Nakon izražene sumnje u regularnost konkursa u FUP-u i u BPK Goražde nezadovoljstvo i netransparentnost pri prijemu policijskih službenika; Tvrdi se da Vlada Aide Obuće sprema novu malverzaciju?

Srijeda, 03.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Drama oko prijema policajaca u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde (BPK-a) se nastavlja. Nakon što je u februaru ove godine smijenjena ministrica unutrašnjih poslova (Nizama Rišljanin) koja se usprotivila izmjeni članova komisije za prijem na način kako su to od nje tražili SDA i koalicioni partneri, uslijedilo je uklanjanje nepodobnog policijskog komesara. Tako je Vlada Aide Obuće (SDA) sa koalicionim partnerom NBL-om otvorila put potpunom osiguranju malverzacija u procesu prijema.

Pored potpunog kraha prijema u osnovnim i srednjim školama u BPK-a, slijedi novi udar na mlade ljude u ovom kantonu, a sve u režiji koalicione većine i Vlade Aide Obuće i njenih saradnika: poznatog trgovca upravo MUP-om, Edima Fejzića, i njenih dužnika iz NBL-a čiji su članovi porodica zaposleni u režiji Obuće.

Armin Mandžo, nelegalni ministar unutrašnjih poslova i kadar Edima Fejzića, krenuo je u hitnu proceduru izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima kako bi se osigurao prijem podobnih kandidata. Prvo je Sindikatu policije ostavio ukupno DVA sata da dostave prijedlog člana Radnog tijela za izradu prijedloga izmjena i dopuna zakona, zatim je ostavljen rok od JEDNOG dana za obavljanje zadataka Radnog tijela – i to bez dostavljanja bilo kakvih materijala i prijedlog izmjena zakona.

Bez učešća Sindikata policije u ovome, Mandžina Radna grupa ipak je donijela prijedloge izmjena zakona. Na sve ovo reagovao je Upravni odbor Sindikata policije navodeći da su im navedene radnje neprihvatljive. 

Oni su apelovali na Obućinu Vladu da krene u suštinsko rješavanje problema i pokrene pregovore između Vlade BPK-a i sindikata o pitanjima iz Kolektivnog ugovora koji je istekao u avgustu ove godine. 

Podsjetimo, Kanton Sarajevo prije skoro 2 godine donirao je sredstva za obuku kadeta BPK-a, ali ovaj konkurs nije proveden upravo zbog insistiranja koalicionih partnera SDA i NBL-a u Obućinoj Vladi da se procedura prilagodi podobnima.

S tim u vezi, u posjeti MUP-u BPK-a proteklih dana boravio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica, koji je istakao potrebu da se procedura prijema provede kao u Kantonu Sarajevo, uz potpuno transparentan pristup, što je kako stvari stoje izazvalo paniku u redovima Vlade Aide Obuće, te se požurilo u što hitnije izmjene u cilju prijema podobnih. Po svim prilikama žuri se ovoj Vladi primiti podobne, ali im se ne žuri osigurati bolje uslove rada policajcima inače bi pregovori o Kolektivnom ugovoru bili započeti.

Ipak, ovo nije nepoznat scenarij prijema policajaca jer je u Federalnoj upravi policije konkurs, koji se provodi skoro dvije godine, pred poništenjem.

Sa svim mehanizmima i malverzacijama koje koristi Vlada Aide Obuće upoznate su strane institucije koje se bave ovim temama, a iz bliskih izvora saznajemo da reakcija neće izostati.

(PRESS)