Petak, 19.04.2024.

Badnjević o namjeri RS-a da proizvodi medicinski gas: Kao da je riječ o otvaranju granapa

Nedjelja, 03.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Direktor kompanije Verlab prof. dr. Almir Badnjević osvrnuo se na najavu vlasti u Republici Srpskoj da uz pomoć firmi iz Srbije počne proizvoditi medicinski gas.

Iznenađen je time kako nadležni olako daju obećanja poput ovog.

“Nikada mi neće biti jasno kako ljudi koji obnašaju odgovorne funkcije mogu da najave projekte poput ovog, isto kao da riječ o otvaranju granapa, a ne proizvodnji lijeka”, ukazao je.

Prema njegovim riječima, ovo su odlične inicijative, ali koje imaju izazove.

“Ali, prvo treba biti svjestan o čemu se govori, a tek onda kakvi vas izazovi očekuju (infrastruktura, uslovi, ulaganja, vremenski okvir). Za početak, npr. pročitati Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine”, zaključio je Badnjević.

Podsjećamo, jučer je zamjenik direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) i državni parlamentarac Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio da će se u Republici Srpskoj proizvoditi medicinski gas uz pomoć firmi iz Srbije.

“Preduzeća iz Srbije će već u ponedjeljak ili utorak da dođu u Republiku Srpsku. Riječ je o firmama koje su sposobne da brzo uvezu filtere, koji bi bili po evropskim standardima i da počnemo proizvodnju medicinskog kisika u Republici Srpskoj, jer to je dio naše odgovornosti, da ga proizvodimo u Republici Srpskoj, da ne zavisimo ni od kakvih carinskih i drugih začkoljica ili političkih igara”, rekao je Stevandić.

Premijer ovog entiteta Radovan Višković (SNSD) 30. septembra izjavio da su rezultati analize kisika u beogradskoj laboratoriji “Linde Gas” pokazali da je riječ o medicinskom kisiku. Kako je kazao, uzorak uzet 28. septembra je pokazao da je čistoća kisika na jednoj lokaciji 99,90 posto, a na drugoj 99,92 posto.

Ranije je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (DNS) u nekoliko navrata naglasio da je umjesto medicinskog gasa korišten tehnički gas. Podnio je i krivične prijave protiv onih koje smatra odgovornim po ovom pitanju.