Četvrtak, 18.04.2024.

Obavijest za stanovnike Kantona Sarajevo koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneca

Petak, 03.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Koordinacioni tim za realizaciju vakcinacije protiv COVID-19 u Kantonu Sarajevo obavještavaju građane koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneca i Sinopharm o terminima revakcinacije u narednim danima.

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju preporučuje da se druga doza vakcine protiv COVID-19 daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante SARS-CoV-2 u Federaciji BiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele COVID-19 primjena jedne doze vakcine manje učinkovita.

U skladu sa tim, skraćen je termin revakacinacije vakcinom AstraZeneca sa ranijih osam do 12 sedmica na 6 (šest) sedmica.

Građani mogu doći na datum revakcinacije koji im je određen u tabeli, bez obzira na to da li su dobili poziv preko platforme Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a koju objavljujemo u prilogu ove informacije.

Oni koji su propustili termin za revakcinaciju, mogu to obaviti svaki dan na Zetri od 08:00 – 20:00 sati.

Termini vakcinacije

Punktovi za vakcinaciju su Olimpijska dvorana Zetra, te domovi zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža i Novi Grad.

Naglašava se da je na Zetri moguća revakcinacija građana koji su prvu dozu primili van Kantona Sarajevo, vakcinama AstraZeneca i Sinopharm.

Iz Ministarstva zdravstva pozivaju građane Kantona Sarajevo na vakcinaciju u što većem broju, uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Još jednom naglašavaju da je vakcinacija najbolji način da građani zaštite sebe, svoju porodicu i osobe oko sebe kako bi se svi što prije nastavili normalno živjeti, bez ograničenja i mjera koje su zbog epidemije još uvijek na snazi.