Srijeda, 24.04.2024.

Žuljević: Izetbegović je davno izgubio politički kompas, neće priča o Mostaru kretati iz Sarajeva

Nedjelja, 03.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Na izjavu Bakira Izetbegovića da će SDA praviti vlast u Mostaru i sa HDZ-om i sa Bh. blokom reagovao je SDP-ovac Aner Žuljević čija partija sa Našom strankom čini Bh. blok. U razgovoru za Klix Žuljević kaže da je Bakir Izetbegović izgubio kompas već podugo u politici.

“To se vidi i u njegovom novogodišnjem intervjuu, tako da se iz poteza u potez dokazuje kao faktor problema, a ne rješenja. Mora znati da niko nije u poziciji Bh. bloku postavljati bilo kakve uslove. Malo se zaigrao, pa misli da onako kako ga bespogovorno sluša DF, tako može uslovljavati Bh. blok”, kazao je.

Naglašava da to, jednostavno, nije moguće.

“Još jednom ga moramo javno upozoriti da se zaustavi u svojim beskrupuloznim političkim akrobacijama koje BiH vraćaju u kameno doba političkih odnosa. Svaki njegov sporazum sa HDZ-om u Mostaru, pa i onaj posljednji pred izbore je dokaz da on pojma nema šta je Mostar bio kroz istoriju i da ga vodi isključivo dnevna pragmatična politika dodvoravanja HDZ-u i međunarodnoj zajednici gdje potpuno iracionalno potpisuje dva Mostara pod jednim krovom”, smatra SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH.

Žuljević ponavlja da je kontraprodukitvno da bilo kakva priča o pregovorima u Mostaru kreće iz Sarajeva.

“Sto puta smo rekli, a evo moramo i sto prvi, budući da je prošlost pokazala da kad je Mostar bio moneta za potkusurivanje na relaciji političko Sarajevo – Dragan Čović, najdeblji kraj su izvukli građani Mostara”, kazao je.

On dodaje da je stav Bh. bloka potpuno jasan.

“Najprije ćemo pričekati zvanične rezultate, a do tada nema pregovora. Nakon toga na nivou gradskih odbora možemo razgovarati sa svima, ali to u konačnici nikome ništa ne garantira. Čuli smo i mi da postoje neki dogovori ispod stola sa HDZ-om o uspostavi vlasti na svim razinama, i da zadnji ‘twitter poziv’ na pregovore služi isključivo za opravdavanje istog. Svoje uslove za pregovore odavno imamo, to je naš program i sve ono što smo zagovarali u kampanji.”

Aner Žuljević je razgovor zaključio riječima da Bh. blok u Mostaru nije nikakva ni sarajevska, ni bosanska ni probosanska priča, već izrazito bosanskohercegovačka, a posebno mostarska.