Petak, 29.03.2024.

Rad Osmana Mehmedagića, optuženika i višestrukog osumnjičenika, niko ne nadzire od 2017. godine

Nedjelja, 03.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Civilni nadzor nad radom tajne službe u demokratskim zemljama jedan je od ključnih alata kojim se u praksi onemogućava zloupotreba tajne službe. Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH još od jula 2017. godine praktično je bez civilnog nadzora, piše PRESS.

U proteklih nekoliko godina na površinu su isplivale brojne nepravilnosti koje se odnose na rad direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi se krivični postupak protiv Mehmedagića i uposlenika OSA-e Muhameda Pekića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Sve su glasnije priče o tome kako je Mehmedagić podredio OSA-u ostvarivanju političkih ciljeva Stranke demokratske akcije (SDA), a koja ga je postavila na tu poziciju i koja ga drži na funkciji uprkos brojnim aferama.

Komisija za nadzor nad radom OSA BiH, na jednoj od rijetkih sjednica koje je uspjela održati, uputila je dopis Tužilaštvu BiH u kojem traži da ispita da li Osmana Mehmedagića radi u stranačkom interesu i koliko se u suštini upliće u političke procese od kojih bi trebao biti operisan.

Civilni nadzor nad radom Osmana Mehmedagića u ovom momentu ne vrši niko. Komisija za nadzor nad radom OSA-e ne održava sjednice uprkos tome što bi trebala redovno zasjedati.

Koliko je stanje ozbiljno govori podataka da je OSA bez nadzora bila od 25. jula 2017. godine pa sve do 23. januara 2020. godine. U tom periodu nije održana nijedna sjednica Komisije za nadzor nad radom OSA BiH.

Iako je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH konstituisan 6. decembra 2018. godine, a Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 28. februara 2019. godine, konstituirajuća sjednica Komisije za nadzor nad radom OSA-e održana je tek 23. januara 2020. godine.

Od tog dana do danas Komisija za nadzor nad radom OSA-e održala je svega dvije sjednice (uključujući konstituirajuću). Posljednja sjednica, prema podacima sa web stranice Parlamentarne skupštine BiH, održana je 5. februara 2020. godine, dakle prije skoro godinu dana.

Ukoliko su uzmu u obzir sve ove činjenice može se zaključiti kako rad Osmana Mehmedagića, optuženika za zloupotrebu položaja i višestrukog osumnjičenika, od jula 2017. godine niko ne nadzire.

(PRESS)