Utorak, 23.04.2024.

Bakir zaboravio reći Adilu da je on umjesto njega zauzeo “konačan stav”

Nedjelja, 03.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odlučio je da zastupnici SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće glasati za smjenu Vijeća ministara BiH. O svojoj odluci očito nije upoznao državne parlamentarce s obzirom na to da su zastupnici u medijima poručivali kako još uvijek nisu zauzeli “konačni stav” o ovom pitanju, piše PRESS.

Predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Adila Osmanovića novinari Raporta, 2. januara 2021. godine, upitali su da li će zastupnici SDA podržati izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara BiH.

“Ne znam da li ćemo glasati za smjenu Vijeća ministara. Nismo još o tome zauzeli konačni stav“, glasio je odgovor predsjedavajućeg Osmanovića.

Intencija Adila Osmanovića bila je da stvori sliku kako će zastupnici zauzeti stav o smjeni Vijeća ministara BiH, odnosno da će se parlamentarci koji mandat crpe iz direktne volje građana BiH pitati o ovom pitanju.

Da stav zastupnika nije važan već da se pita isključivo predsjednik stranke potvrdio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu koji je objavljen na portalu Klix.ba u poslijepodnevnim satima 2. januara 2021. godine.

Ovaj intervju snimljen je ranije jer je Klix.ba još 1. januara 2021. godine objavio isječke iz intervjua uz najavu kako će on biti objavljen 2. januara 2021. godine.

“Ukoliko bi Vijeće ministara nastavilo i dalje sa blokadama koje su obilježile 2020. godinu, onda bi o smjeni trebalo ozbiljno razmisiti sredinom 2021. godine, ali treba imati na umu da je to složeno pitanje koje bi podrazumijevalo i promjene u Domu naroda. SDA za sada neće podržati smjenu, ali ćemo ozbiljno razmotriti to pitanje sredinom 2021.”, kazao je čelnik SDA.

Dakle, Bakir Izetbegović je još 1. januara 2021. godine znao da zastupnici SDA neće glasati za smjenu Vijeća ministara BiH, ali očito o tome nije informirao zastupnike. Jer da jeste onda Adil Osmanović ne bi 2. januara 2021. godine pričao o tome kako će Klub SDA zauzeti stav na temu temu.

Stav je već zauzeo predsjednik SDA, a na zastupnicima je samo da ga sprovedu.

(PRESS)