Petak, 19.04.2024.

Tarik Halilović: Platforma za progres ima dovoljno kapaciteta da bude značajan faktor u Bosni i Hercegovini!

Utorak, 02.11.2021. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

PRESS je imao priliku razgovarati sa jednim od lidera omladinske političke scene Bosne i Hercegovine te jednim od lidera mladih Platforme za progres, Tarikom Halilovićem.

PRESS: Prošla je skoro godina dana od izbora te osvajanja mandata u gradskom vijeću grada Visokog. Šta si do sada uradio kao gradski vijećnik u svom gradu?

Halilović: Tako je. Godina dana je vrlo brzo prošla obzirom na broj aktivnosti i stvari koje su urađene za sve građane. Ukoliko sve stavimo na papir, 18 pitanja i 9 vijećničkih inicijativa je upućeno što je, uvjeren sam, procentualno najviše u ovom sazivu gradskog vijeća ukoliko gledamo pojedinačno svakog vijećnika. Predložio sam nekoliko amandmana na budžet te učestvovao na nekoliko javnih rasprava. Konstantno komuniciram sa građanima kroz terenske obilaske i putem društvenih mreža pa je komunikacija skoro svakodnevna. Najveći moj dosadašnji uspjeh jeste prijedlog na budžet putem kojeg je Visoko po prvi put dobilo stavku za mlade u sklopu budžeta. To dosada nije bio slučaj, a to je prva stvar koju sam obećao u predizbornoj kampanji. Okarakterisao bih ovo kao jako veliki uspjeh obzirom da nisam dio većine u gradskom vijeću koju predvode SDA i NES nego djelujem kao opozicija.

PRESS: Koliko prepreka imaš i sa kakvim preprekama se susrećeš kroz svoj rad?

Halilović: Prepreke su sastavni dio ovog posla i koliko god na momente teško bilo suprotstavljati se sistemu ne umaram se i radim na iznalaženju rješenja. Mnogi komentari i napadi vijećnika koji čine većinu u vijeću (SDA, NES, DF, SBB), botovi na društvenim mrežama i sve ostalo postane nebitno kada se usporede sa svim pozitivnim i ohrabrujućim porukama koje svakodnevno dobijam od građana Visokog i Zeničko-dobojskog kantona. Prepreke su tu da ih zaobilazimo i uhvatimo se u koštac sa njima. Ne bojim se toga i mislim da je to pravi put.

PRESS: Izabran si u najprestižniju omladinsku političku školu u regionu – ALPI Leaders, na koji način ti ovakav vid edukacije pomaže u tvom političkom angažmanu te da li ovakav vid neformalnog obrazovanja preporučuješ i svim drugim mladim osobama u Bosni i Hercegovini?

Halilović: Moram reći da sam ponosan na svoje neformalno obrazovanje koje mi je u samim počecima sasvim slučajno privuklo pažnju. Zasigurno da sam mnogo toga naučio i usavršio kroz razne programe i akademije ali sam zasigurno posebno ponosan na svoje učešće u akademiji za Napredno političko liderstvo (Advanced Leadership Politics Institute – ALPI) u organizaciji Međunarodnog republikanskog institute te akademiji “Uči, misli, djeluj – za političke lidere” u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT.  Još mnogo akademija I organizacija su zaslužile da budu spomenute ali trebalo bi mnogo više vremena i prostora da svi budu nabrojani. Svaka mlada osoba mora težiti tome da se usavršava i konstatno radi na sebi. Nikada nije dosta i uvijek može bolje. Samo tako možemo očekivati željene rezultate i uspjehe, a neformalno obrazovanje zaista pruža priliku da se nauči mnogo toga izuzetno korisnog i značajnog i van formalnog sistema obrazovanja.

PRESS: Kako komentarišeš nedavna unutarstranačka dešavanja te u kojem smjeru ide Platforma za progres?

Halilović: Platforma za progres je ozbiljan politički pokret koji zasigurno ima kapacitete da bude itekako značajan faktor na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Činjenica je da smo kao organizacija prošli određene neugodne trenutke koji su nam na momente odvraćali pažnju od onog bitnog, a to je borba za prosperitetno društvo svih jednakih građana. Ne bih se posebno osvrtao na ta dešavanja jer su ona već sad iza nas. Organizacija je prošla jedan ozbiljan proces rehabilitacije gdje su “otpali” svi oni kojima je na prvom mjestu bio lični interes, a procese ponovo vode sposobne osobe sa integritetom. Uvijek može bolje i na nama je da se konstantno preispitujemo i vagamo naša djela ali sam čvrsto uvjeren da je ovo pravi put i da dokazujemo ali i da ćemo tek dokazati svim građanima da zaslužujemo njihovo povjerenje. Vodimo se našim principima zbog kojih nekada stvari idu teže ali upravo to nam daje snagu i volju za radom. Uvijek je bolji put onaj koji je teži. Platforma za progres će naredne godine biti jedan od ključnih i neizbježnih koalicionih partnera za sastavljanje većine u parlamentima na svim nivoima.

PRESS: Kakvi su tvoji planovi za budućnost te koje su tvoje političke ambicije?

Halilović: Svoje političke ambicije ću formirati prema reakcijama svih ljudi na moj rad. Bitno mi je da oni koje predstavljam budu zadovoljni mojim radom i mislim da ako tako budemo gledali na sve da ćemo zapravo biti mnogo zadovoljniji sobom ali i svojom okolinom. Ja se ne bojim odgovornosti i ne bojim se zauzeti mjesto za stolom sa nekada mnogo iskusnijim i starijim kolegama zato što vjerujem da moj tim i ja radimo jako kvalitetne stvari vrijedne pažnje i poštovanja. Ponosan sam na činjenicu što moj tim čini spoj iskustva i mladosti i mnogo toga ne bi bilo moguće da nemam ljude poput Omara, Muhammeda, Alije, Faruka, Vernesa, Marije, Mubine, Jovane i drugih vrijednih ljudi. Činjenica je da nemamo čarobni štapić kojim bismo riješili sve probleme u Visokom i Bosni i Hercegovini ali definitivno imamo znanje, volju i energiju za radom koji će nas voditi kroz cijeli ovaj proces.

PRESS: Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?

Halilović: Moramo sanjati. Svi zajedno. Bez zajedničkog sna o Bosni i Hercegovini u kojoj su svi građani jednaki i koja je na hrabrom putu prosperiteta ne možemo ništa. Želim da vjerujemo da možemo postati lider cijelog regiona te država koja ima sposobnost da se ekonomski takmiči sa svim evropskim ekonomskim gigantima. Samo sa tom vjerom to možemo i postići i zato, sanjajmo i vjerujmo.