Subota, 18.05.2024.

Ministrica vanjskih poslova rekla da Kosovo ne želi da bude “paralizirano kao Bosna”

Utorak, 02.11.2021. | BiH | Globus | Najnovije | Region | Vijesti

Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da kosovska vlada radi na dobijanju priznanja od pet zemalja EU, koje još nisu priznale Kosovo, ali i dodala da Sporazum o ZSO neće biti sproveden, prenosi Kosovo online.

Izvještavajući Odbor za evropske integracije u kosovskom parlamentu, Gervala je dodala i da ne može da precizira datum kada bi moglo da dođe do vizne liberalizacije za građane Kosova.

Istaknula je da Kosovo radi na jačanju svog statusa na međunarodnom planu.

– Status Kosova je godinama slabio, bilo je stagnacije, tek nedavno nas je Izrael priznao. Radit ćemo i sa državama koje nas nisu priznale i državama koje su nas priznale. Pored jačanja našeg statusa u regionu, cilj nam je da dobijemo status kandidata u Evropskoj uniji – kazala je Gervala.

Sporazum o Zajednici srpskih opština, kao i inicijativu “Otvoreni Balkan” nazvala je štetnima te rekla da neće biti sproveden Sporazum o ZSO.

– Odluke su se u prošlosti donosile s velikom lakoćom. ZSO i “Otvoreni Balkan” su dvije teme koje smo analizirali i koje su štetne. Kažemo da su štetne i radimo na tome da onima koji žele najbolje objasnimo da su štetne. ZSO stvara drugu Bosnu na Kosovu. Ne želimo da budemo paralizovani kao Bosna. Nemamo luksuz da sprovodimo sporazume koji su štetni – rekla je Gervala pred poslanicima.