Utorak, 14.05.2024.

Dio muslimanske porodice ne razgovara s paraolimpijskom zvijezdom zbog fotografija za Playboy

Četvrtak, 02.09.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Višestruka svjetska, evropska i paraolimpijska prvakinja u plivanju Nijemica Elena Krawzow (27) pojavila se 2020. godine kao model u muškom časopisu Playboy, što joj je prema vlastitom priznanju izazvalo velike probleme s porodicom.

Krazow je u dobi od sedam godina oboljela od Stargardtove bolesti, koja joj je ozbiljno smanjila vid i koja dugoročno dovodi do sljepoće. S 12 godina promijenila je školu i otišla u obrazovni centar za slijepe i slabovidne osobe u Njemačkoj, a tek je s 13 godina naučila plivati.

Uprkos svim poteškoćama s kojima se susrela, napravila je sjajnu plivačku karijeru, a završila je i na naslovnici Playboya.

“Porijeklom sam iz Kazahstana, koji je muslimanska i vrlo konzervativna zemlja. Kada sam se fotografisala za Playboy, dio moje porodice, od kojih su neki duboko religiozni muslimani, do današnjeg dana više nije razgovarao sa mnom. Ali, poruka koja se krije iza ovih fotografija bila mi je mnogo važnija od onoga što dio moje porodice misli o tome. Vjerujem da sam time mnogim ljudima dala hrabrost i snagu”, kazala je Krawzov za njemački Abendzeitung.

U oktobru 2020. godine Krawzow se pojavila naga u Playboyu i bila je prva paraolimpijska takmičarka koja je dospjela na naslovnicu čuvenog časopisa i time je postala poznata širom svijeta.

Plivačica, koja ima Stargardtovu bolest i čiji vid nastavlja da se smanjuje, na taj način je željela poslati poruku.

“Nažalost ovako nešto je i dalje tabu u ovoj zemlji, sramota je očito jako velika”, kazala je njemačka predstavnica koja je na Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojila zlatnu medalju na 100 metara prsno.