Petak, 26.04.2024.

Inicijativa Amera Obradovića: ‘Federalni razvojni indeks’ kao osnova za kreiranje politika

Utorak, 02.02.2021. | Vijesti

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnik Amer Obradović (Nezavisni blok) podnijeće inicijativu da se uspostavi „federalni razvojni indeks“ kao parametar na osnovu kojeg će se kreirati posebne politike podrške lokalnim zajednicama u ovom entitetu. Osim toga, federalni razvojni indeks bi u perspektivi poslužio i kao temelj za donošenje zakona o ravnomjernom razvoju u FBiH.

Ova inicijativa je upućena Federalnom zavodu za statistiku koji bi bio zadužen da pripremi rješenja i predloži metodologiju za izračun ovog indeksa kao referentne vrijednosti koja bi pokazivala stepen razvijenosti određene lokalne zajednice. U konačnici, nadležne federalne institucije bi, po uzoru na savremenu evropsku praksu , dobile odrednice prema kojima bi se definisali prioriteti u kreiranju razvojnih politika.

Trenutno, nepostajanje federalnog razvojnog indeksa onemogućava izradu proaktivnih propisa koji bi pratili EU dobre prakse u ovoj oblasti. Usvajanje ovakvog pristupa bi bio odličan korak u cilju smanjenja nejednakosti u razvoju između pojedinih regija, kantona ili lokalnih zajednica u Federaciji.

„Ravnomjerni razvoj je jedna od najvažnijih smjernica politike Evropske unije i fokus djelovanja Nezavisnog bloka. Usvajanjem ove inicijative i sa uspostavom ‘federalnog razvojnog indeksa’, Federacija BiH bi, u skladu sa svojim nadležnostima, mogla kvalitetnije planirati, sprovoditi i koordinirati aktivnosti razvojne politike,“ rekao je u obrazloženju inicijative Obradović.

(NAP)