Četvrtak, 28.03.2024.

Redžo Lemezan za PRESS: Ilidžanci imaju najboljeg načelnika u državi

Ponedjeljak, 01.11.2021. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Redžo Lemezan, rođen 1995. godine u Sarajevu, drugi mandat je vijećnik Naše Stranke u OV Ilidža.

Lemezan obnaša funkciju zamjenika predsjedavajućeg OV Ilidža, a danas je ovaj uspješni mladić govorio za PRESS.

Intervju prenosimo u cjelosti:

Ovo Vam je drugi mandat u OV Ilidža, bili ste dio pozicije, ali i opozicije, gdje Vam je bilo teže raditi?

Da, ovo mi je drugi mandat.

Bilo mi je teže u prvom mandatu kada sam bio opozicija. Često sam gledao kako se donose katastrofalne odluke, međutim zbog manjka političke snage nisam ih mogao spriječiti. Često nisam ni spavao. Na svu sreću građani su toga bili svijesni i napravili su veliku. Međutim, nije baš lagan posao ni u poziciji, ali svaki dan uradimo barem jednu dobru stvar i svaki dan vratimo osmjeh na lice barem jednom čovjeku. Takve stvari me motivišu i čine ispunjenim. 

Zašto ste odlučili da uđete u politiku?

Iako mi je tek 26 godina, ta odluka o ulasku u politiku se desila davno. 

Svakodnevno sam gledao moje vršnjake kako odlaze iz države, svakodnevno sam gledao ljude koji su žrtva sistema. Najmanje je što sam mogao jeste da se uključim u politiku, tkzv blato i svojim trudom, poštenjem, hrabrošću pokušam biti dio tima koji će ovu predivnu zemlju izvući iz ovog blata.

Koje su to stvari za koje se borite i na koje ste inicijative ponosni?

Moj fokus djelovanja su mladi i sigurnost. Pored mnogo podnesenih inicijativa,  posebno sam ponosan na inicijativu iz prošlog mandata kada sam svojom inicijativom uveo start up projekte zaposljavanja za mlade, osnovao komisiju za sigurnost te sto smo napokon poceli pomagati i opremati svoju matičnu policijsku upravu.

Kako surađujete s drugim vijećnicima/ama u OV Ilidža?

S obzirom da obavljam funkciju dopredsjedavajućeg OV Ilidža, jedna od osnovnih poslovnih obaveza jeste komunikacija sa vijećnicima. Ona je sve u svemu dobra. Trudim se da sam što više na raspolaganju vijećnicima i da sam im dostupan 0-24h.

Koga biste od vijećnika/ca izdvojili kao pozitivan primjer?

Stvarno ne bih volio izdavajati i ocjenjivati svoje kolege. Veliki broj vijećnika me svakodnevno fascinira svojim radom, trudim i poštenjem. Sretan sam sto sam dio takvih ljudi. Međutim ima i onih kojima je jedini cilj trgovina i nadam se da će njih građani ocijeniti već na narednim izborima.

Kakva je općenito komunikacija Općinske uprave s vijećnicima/ama? Daju li vam sve informacije koje tražite?

Prije nepunu godinu dana, desila se velika promjena vlasti u općini Ilidža. To je uticalo i na rad pojedinih  općinskih službi. Na početku je bilo veoma teško. Kako vrijeme odmiče stvari se popravljaju. Mislim da može bolje i da ide ka boljem!

Kako komentarišete načelnikov dosadašnji rad?

Kada Vam kažem odgovor mislit će te da sam subjektivan, ali stvarno nisam. Mislim da načelnik Muzur za ovih 10 mjeseci rada zaslužuje najveću moguću ocjenu. Nije skromno ako kažem da Ilidžanci imaju najboljeg načelnika u državi. 

Njegova energija, hrabrost i inovativnost me svaki put iznenadi, pozitivno naravno.

Ko Vam je politički uzor?

U zemlji u kojoj se svake godine odseli jedan grad, nemam političkog uzora. Ukoliko mislite na međunarodnu politiku ljudi poput Erdogana, Joe Bidena su sigurno uzori svakom ko voli svoju zemlju.

Gdje se vidite za 10 godina?

Vidim se u zemlji koja će biti ekonomski, socijalno sigurna i jaka, u zemlji koja će biti članica Evropske unije. Nadam se da ću biti dio generacije koja će od naše zemlje učiniti gore navedeno. Lične pozicije i karijera nisu bitni. Država je bitna i ona nam treba biti prioritet.

Hoćete li biti kandidat na općim izborima?Ima par opcija otvorenih, ali ima i više od godinu dana do izbora. Vidjećemo.