Četvrtak, 24.10.2024.

Prešla je SDA svoj historijski put od kutubhane do mehane; ŽIVJELI!

Srijeda, 01.09.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Nena pod šamijom, dedo s francuzicom, mjesni mladi imam sa kratkom  k’o zift crnom i urednom bradom. Krupni predsjednik džematskog odbora, džematlije težaci, vrijedni vozači kamiona i autobusa, ugledne gazde, domaćini, ratni vojni invalidi, taksisti. Uljudna i odgojena omladina, ali i ambiciozni i obrazovani agilni i mladi pojedinci. Nezaposlene domaćice, ali i obrazovana muslimanska nacionalno osvještena urbana inteligencija. Seljaci, rudari i radnička klasa. 

Svi su glasali za politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno – povijesnom krugu.

Tako piše u Programskoj deklaraciji i tako je projicirana Stranka demokratske akcije 1990. godine 

Za ideju su agitovali, imami, mujezini, mutevelije, šejhovi i muridi, kao i cjelokupna struktura Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te vrhovni vjerski poglavari. 

Njen podmladak se zvao Muslimanski omladinski savez. 

Organizacija koja se bavila zaštitom prava žena zvala se Fatma. Na svim skupovima SDA,  manjim i većim i svi govornici obavezno nazivaju selam. Dobar dan se nazove uzgred, a češće izostavi. Predizborni skupovi se održe po džamijama,  mesdžidima i mektebima. Samo su predstavnici Stranke demokratske akcije serbez koristili prostore u vlasništvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Iako je formalno zabranjeno.

Samo članovi Stranke demokratske akcije imaju “autorska prava” na citate iz knjiga, intervjua i govora, prvog predsjednika Alije Izetbegovića. Samo se članovi i funkcioneri SDA mogu pozivati na “Islamsku deklaraciju” ili Alijino kapitalno djelo “Islam između Istoka i Zapada. 

I šta se desilo sa tih ideja? Šta bi od SDA? 

Danas svjedočimo pretvaranju muslimanskog kulturno- historijskog kruga u šank  Asima Sarajlića.

Svjedočimo proslavama izbornih pobjeda SDA i kandidata SDA u najokorjelijim kafančurama i birtijama. Pogotovo ako  se maknete iz gradskih općina koje vrijede kao perifernih deset.
Danas ideju muslimanskog-kulturno povijesnog kruga brane dekoltirane starlete, supruge funkcionera SDA, koji više liče na ateiste, a iz stranačke pristojnosti odlaze na džumu.

U šta su pretvorili Alijinu i mladomuslimansku ideju pokazala nam je proteklog vikenda bošnjačka kvazielita. 

Dosta je lažnih selama, dosta je licemjerstva iz prvog safa. Dosta je obmane naših deda i nena, dosta je zloupotrebe vjerskih i patriotskih osjećanja vjerski orijentisanih i Islamu privrženih Bošnjaka. Prešla je SDA svoj historijski put od kutubhane do mehane, kako kaže jedna stara poslovica:”Svaka kutubhana skonča ko mehana”.

Živjeli!

(PRESS)