Ponedjeljak, 29.04.2024.

Svi su zgroženi snimkom na kojem zatvorski čuvari tuku zatvorenike

Četvrtak, 01.07.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Državno tužilaštvo lani je pokrenulo istragu nakon podnošenja tužbi zbog nasilja zatvorskih čuvara dan nakon protesta koji je potaknula informacija o pozitivnom slučaju Covida-19 među zatvorenicima.

Snimci italijanskih zatvorskih čuvara koji mlate zatvorenike palicama i šakama nakon lanjskih protesta u vezi sa pandemijom koronavirusa, zgrozili su Italiju u srijedu i razbjesnili ministricu pravosuđa.

Premlaćivanje se dogodilo 6. aprila 2020. u zatvoru Santa Maria Capua Vetere, sjeverno od Napulja, a snimke videonadzora u srijedu je objavio dnevni list “Domani”.

Snimci su izazvali osudu iz dijela političke klase, ali i izraze potpore čuvarima.

Podnošenje tužbe

Ministrica pravosuđa Marta Cartabia rekla je da je time “povrijeđeno dostojanstvo zatvorenika, ali i odore koju svaki zaposlenik zatvora, muškarac i žena, trebaju nositi sa ponosom” te je zatražila temeljitu analizu događaja.

Državno tužilaštvo lani je pokrenulo istragu nakon podnošenja tužbi zbog nasilja zatvorskih čuvara dan nakon protesta koji je potaknula informacija o pozitivnom slučaju Covida-19 među zatvorenicima.

Pedeset dva zaposlenika zatvora uhapšena su ove sedmice ili su obaviještena o pokretanju sudskog postupka protiv njih pod sumnjom za mučenje, nasilje i zloupotrebu ovlasti. Istragom je obuhvaćeno više od 110 ljudi.

SMS poruke

Na videosnimku koji traje nešto više od šest minuta, a napravljen je od snimaka nadzornih kamera postavljenih u hodnicima i na stepeništu ustanove, mogu se vidjeti deseci čuvara, među kojima mnogi imaju kacige i štitove, kako nemilosrdno tuku zatvorenike.

Ovi se pokušavaju zaštititi preskačući kordon čuvara koji ih nogama i palicama tuku po glavi. Neki pužu i vidi se da trpe bol.

Zatvorenik u invalidskim kolicima dobio je udarac u leđa, a najmanje trojicu muškaraca čuvari tuku dok leže na tlu.

Iz SMS-ova koje su razmjenjivali čuvari, vidi se da je akcija u kojoj je sudjelovalo više od 280 pripadnika zatvorske policije, bila planirana i zamišljena kao odmazda.