Nedjelja, 28.04.2024.

Palestinski zvaničnici odgodili izbore koji su se trebali održati prvi put nakon 15 godina

Subota, 01.05.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas saopćio je u petak kako će se prvi palestinski izbori nakon 15 godina odgoditi te je okrivio izraelske zvaničnike da ne dozvoljavaju učešće stanovnika istočnog Jerusalema u izbornom procesu.

Abbas je ovu iznenađujuću odluku saopćio na konferenciji visokih palestinskih zvaničnika te je izjavio kako je odluka izraelskih vlasti nedemokratska.

“Suočeni s teškom situacijom, odlučili smo odgoditi datum održavanja parlamentarnih izbora dok se ne garantuje učešće stanovnika Jerusalema na tim izborima. Nećemo popustiti izraelskim zvaničnicima kada je riječ o Jerusalemu i borit ćemo se da naš narod u gradu ostvari svoja demokratska prava”, rekao je Abbas nakon sastanka.

Iako je Abbas okrivio Izrael za ovakvu odluku, analitičari su mišljenja kako su istinski razlozi za odgađanje izbora zapravo sukobi unutar pokreta pokreta Fatah čiji je Abbas predsjednik.

Naime, organizacija se zbog unutrašnjih sukoba i neslaganja s politikom Abbasa podijelila na tri frakcije s kojima rukovode političari poput Marwana Barghoutija i Mohammeda Dahlana.

S druge strane članovi pokreta Hamas izrazili su nezadovoljstvo odgađanjem izbora te su Abbasovu odluku protumačili kao puč koji nije u skladu s voljom naroda.

Palestinci su na ovim izborima po prvi put nakon 2006. godine trebali glasati za Palestinsko zakonodavno vijeće. Također, nakon ovih izbora koji su se trebali održati 22. maja, već 31. jula Palestinci bi glasali i na predsjedničkim izborima koji bi se održali po prvi put nakon 2005. godine.

Iako se Abbas na sastanku obaveza na formiranje “vlade nacionalnog jedinstva” koja bi trebala osigurati sigurnost u periodu do izbora, analitičari su mišljenja kako će odluka o prolongiranju doprinijeti još većem sukobu unutar Fataha te distanciranju ostalih palestinskih pokreta od ove organizacije.