Četvrtak, 18.04.2024.

Fauci: Moguće uvođenje obavezne vakcinacije protiv Covid-19

Petak, 01.01.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Anthony Fauci vjeruje da bi vakcinacija protiv Covid-19 mogle biti obavezna za putovanja, ali je i dalje nesiguran da li vakcina zaustavlja širenje virusa i preporučuje ljudima da i dalje nose maske.

Kako je pojasnio obavezno vakcinisanje mogle bi uvesti individualne institucije.

“Sve će biti na stolu za raspravu”, rekao je Fauci na pitanje o obaveznosti vakcinisanja na lokalnom nivou, kao i za putovanja.

Iako ne vjeru da će postojati naredba najviših organa za vakcinaciju, jer kako je istakao SAD skoro nikada nije uvela obavezno vakcinisanje za neku bolest na saveznom nivou, piše Russia Today.

Fauci i dalje vjeruje da će pojedine institucije tražiti vakcinaciju i potvrdu o vakcinaciji.

“Naprimjer, vakcine za običnu gripu i hepatitis B su obavezne u mnogim bolnicama. Kao doktor u svojoj bolnici, ne bih mogao vidjeti pacijente, ako nisam vakcinisan protiv gripe i hepatitisa B”, istakao je Fauci, prenosi Klix.

Ukoliko dovoljan broj bolnica bude zahtjevao vakcinaciju onda ne bi bilo potrebe za obaveznom vakcinacijom, zato što bi takvi potezi dali isti rezultat.

Uprkos svim sumnjama o vakcini, Fauci je naveo kako ne može sa sigurnošću tvrditi da vakcine koje trenutno postoje mogu zaštiti ljude od širenja virusa.

“Prethodno donesene odluke tokom pandemije kao što su održavanje socijalne distance i nošenje zaštitne maske, kao i umanjen broj putovanja i dalje bi trebali ostati na snazi”, kazao je.

Navodeći to kao razloge zašto i dalje, iako je počela vakcinacija, preporučuje da se ne ukidaju ranije donesene mjere, kao što je nošenje maske, jer se i dalje ne zna efekat vakcine na širenje virusa.

Više od 3 miliona ljudi u SAD-u do sada je primio vakcinu protiv Covid-19.