Utorak, 23.04.2024.

Dritan Abazović kao Darht Vader

Ponedjeljak, 31.08.2020. | BiH | Kolumne | Region | Vijesti

Piše: Asim Padalo

Niko nije znao ukratko opisati historijske i političke procese od starog lisca, Winstona Churchilla, koji je za Balkan rekao da proizvodi više historije nego što je može progutati. I više zla i zločina, nažalost. Naime, svjedočimo sudbinskim izborima u susjednoj Crnoj Gori koji ovu zemlju, a time regiju pa i našu Bosnu i Hercegovinu mogu odvesti na tamnu ili dobru stranu Sile.

Opozicija u Crnoj Gori okupljena oko tri grupacije (pod skutima lorda Dartha Sidiousa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori – Amfilohija Radovića) koja u trenutnoj konstalaciji odnosa u Skupštini ima 41 poslanika u odnosu na 40 poslanika Mila Đukanovića i njegovih partnera. Sudbina tamne strane Sile ovisi o Dritanu Abazoviću, Albancu koji je studirao i doktorirao na sarajevskom Fakultetu političkih nauka. Abazovićeva pozicija da po svaku cijenu smijeni režim Mila Đukanovića postaje pištolj na njegovom političkom čelu ali i sudbini ove regije – Dritan pleše po rubu i može lako postati crnogorski politički Darth Vader, jer se bira između Zapada, EU, NATO-a ili reaktivacije praktičnog velikosrpskog nacionalizma i okretanje ka Rusiji.

Abazović kao doktor političkih nauka morao bi znati šta je „Homogena Srbija“ Stevana Moljevića. Prošlo je skoro 80 godina od objavljivanja ovog velikosrpskog memoranduma kojim se predviđa stvaranje homogene srpske države uz etničko čišćenje i genocid nad drugim narodima. I u Drugom svjetskom ratu, ali i u agresiji 90-tih (kada je svoju sramnu historijsku ulogu odigrao tada i Milo Đukanović) Srbija nije odustajala od ovog memoranduma, a formiranje nove vlade pod skutima trilinga – Radović – Vučić – Putin, homogena Srbija dobit će svoju uploadovanu verziju.

E sad, treba razumijeti da dosta ljudi u Crnoj Gori očajnički žele skinuti režim – barem ih mi u Bosni i Hercegovini razumijemo jer imao tri slična u zemlji. Milo Đukanović došao je na vlast na krilima velikosrpskog nacionalizma 1989. godine, upravljao je uz brojne grijehe i velike korupcijske afere koje se nisu rješavale.

Sevap bi bio srušiti Mila Đukanovića da sa druge strane ne stoji ideja homogene srpske države koja predviđa Srbiju, Crnu Goru, bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku i Kosovo sjeverno od Ibra. Sa druge strane sevap je rušiti koruptivne i feudalne režime koji svojim odlukama i praktičnom privatizacijom institucija uništavaju sadržaj države i time umanjuju potencijal da postanemo moderno evropsko društvo.

Fadilovi respiratori, Dženanovi trotoari, Osmicine diplome, Sebijini otkazi najboljim doktorima, Bakirovi propali savjetnici za reviziju tužbe protiv Srbije…samo su neki od argumenata zašto je ovaj naš režim zaglibio u vlastitom blatu. Naslijeđe rahmetli Alije Izetbegovića to nije zaslužilo i okretanje novim ljudima koji znaju kako braniti interese države Bosne i Hercegovine treba biti alternativa. Poltroni kojima je okružen bračni par Izetbegović postat će tromb u očuvanju režima. Ali će to Izetbegovići kasno shvatiti. Kao i Dritan Abazović ako stane na tamu stranu Amfilohija Radovića. Jer se na kraju Darth Vader vratio na dobru stranu Sile. Ali je i za njega već bilo kasno. Neka Sila bude sa nama.