Petak, 29.03.2024.

Šokantno, princip “ili sa sa nama, ili si na ulici”: Nakon što se nije priklonio vijećnicima SDA u Novom Gradu, jutros ga dočekao otkaz

Srijeda, 30.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Fahrudin Tinjak, v.d. Izvršnog direktora za javnu higijenu, najvećeg i najznačajnijeg pogona u KJKP Rad, jutros je obaviješten da je dobio otkaz, obavijestio je o tome javnost Srđan Mandić načelnik Općine Centar.

Tinjak i Mandić

“Naravno, ključni motiv je politički. SDA nastavlja sa politikama prijetnji i ucjena i, očito, nemaju namjeru da stanu. Fahrudin Tinjak je jedan od najboljih saradnika sa kojima sam imao priliku da radim. Omiljen od svojih kolega, visoko profesionalan i odgovoran. Zaljubljen u svoj posao, svoje uposlenike i lojalan svom preduzeću. I, povrh svega, častan i moralan.

Na zadnjim izborima je, kao kandidat BOSSa, dobio mandat u OV Novi Grad i, pogađate, podrazumijevalo se da se prikloni “starim i provjerenim” partnerima. Neočekivano, Tinjak nije vratio mandat, niti podlegao pritiscima, nego je odlučio po časti i savjesti ostati samostalan.

Posljedica takve odluke je obavijest o otkazu. I to u trenutku kada očekujemo snijeg, kada je značajan dio mehanizacije van stroja, radi nebrige aktuelnog direktora. Bahatoj SDA više ništa nije važno do njih samih. Ni to što je firma ponovo u rasulu, ni to što Tinjak svojim novcem i poznanstvima pokušava održati minimum vozila u funkciji. Ni to što gradu prijeti kolaps, sa prvim većim snijegom.

Ne, važna je politika, važni su poslušni i podobni, a ne časni i sposobni. O građanima, njihovoj bezbjednosti i kvalitetu života da i ne govorimo. Trpimo ih svi 25 godina. Mogu samo pretpostaviti kakve ucjene i pritiske je kolega Tinjak trpio zadnjih dana po oprobanom i već viđenom SDA principu – ili si sa nama, ili si na ulici. A meni je jutros samo rekao da se brine za radnike i za firmu.

Telefon mi je zatrpan porukama radnika RADa koji traže podršku i zaštitu. I zato poručujem i zahtjevam od direktora Hošića, kojeg lično ne poznajem, da pod hitno poništi ovu kukavičku odluku i vrati Tinjaka na posao. Sa strankom SDA ćemo se mi politički razračunati. Očito, još uvijek niste svjesni da sad znamo ko ste i šta i kako radite. Sram i stid da vas bude. Dosta vas je bilo”, napisao je Mandić na svom Facebook profilu.

Mandić je dodao i da je pravni osnov ovakve sramne odluke upitan, te da će naravno biti predmet sudskog spora.