Ponedjeljak, 29.04.2024.

Model “Zahiragić” u Skupštini je za ličnu i kućnu upotrebu i nudi kratkotrajnu zabavu

Srijeda, 30.12.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

“Jao, šta im radi” – zna se tačno i gdje se mogu čuti ovakvi i slični komentari o nastupima “novog” zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Po iščašenoj SDA percepciji javnog nastupa i zastupanja građana, Haris Zahiragić je zvijezda. Da bi u show ušao jedan, od skupštinskog realitya su morala odustati četiri učesnika.

Otkriva se polako strategija vlasnika skupštinskih mandata iz Mehmeda Spahe 14. Sada je jasno zasto se Izetbegović, u vakat, zalagao za izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja unutarstranačkog izbornog praga. To je bilo njegovo traganje za zlatnim Zahiragićima. Zastupnici koji nisu bili dovoljno skandalozni, jednostavno su se morali odreći mandata, ostati bez posla i angažmana.

Njihove političke karijere su zapečaćene, jer je SDA u klubu poslanika konačno dobila željno čekanog golubovića s Čarsije. Predsjednik Izetbegović ga je žurno pihvatio i pokazao kakav prototip mladih kadrova će Stranka podržati.

U dogledno vrijeme, širom Bosne i Hercegovine možemo očekivati i nove zastupnike Zahiragićevog modela. Dakle, sa tipa Šepic, Kaplan, SDA je lansirala novi prototip Zahiragić. Iako gospodin Izetbegović misli da je Zahiragić unapređenje, dobri poznavaoci političke scene tvrde da model ponašanja ‘Zahiragić’, jako podsjeća na već zastarjeli i u povijest bačeni tip ‘Mirnes Ajanović’.

Mnogo časniji SDA članovi ne kriju razočarenje, jer se od SDA očekuje mnogo ozbiljnije i modernije. Prototip Zahiragić im više liči na ličnu i kućnu upotrebu, te od takvog nastupa građani Sarajeva, pa i glasači SDA neće imati posebnu korist, osim kratkotrajne zabave.


Međutim, u svemu lošem, ima i nešto dobro u performansima koje je naumio praviti zastupnik Zahiragić. “Franko en de jure”, u drugi plan su i na skupštinske tribine i margine potisnuti SDA zastupnici Dević i Čelik. Što, priznat ćete i nije velika šteta. Dolaskom Zahiragića, Skupština Kantona Sarajevo inficirana je sindromom koji već dugo hara u skupštinkim klupama u Srbiji.

Populizam, ekscentričnost… Možda bi dobar prijedlog bio prava prijenosa punditi TV Pink.