Nedjelja, 28.04.2024.

Brojevi ne lažu – prosjek od 67,36 glasova za SDA po biračkom mjestu, je mnogo manje od 170, koliko je medicinskog osoblja napustilo KCUS

Ponedjeljak, 30.11.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Saopštenje SDA Sarajeva, još uvijek nepoznatog autora, pokazuje nepoznavanje osnovnih principa matematike, jer su ljudi poraženi na izborima – izgubili su hiljade glasova, četiri načelnika i gradonačelnika, proglašavaju u tom saopćenju pobjedu.

Istovremeno, pokazuju ogromnu nervozu zbog tačne konstatacije da je Sarajevska SDA na većini biračkih mjesta dobila manje glasova nego što je sa KCUS-a otjerano ljekara, medicinskih sestara i tehničara, a kažu da ih je bilo više od 170.

Znate, brojevi ne lažu, a matematika je vrlo egzaktna nauka i pokazuje sljedeću računicu.
Ukupan broj biračkih mjesta u Starom gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu i Ilidži je oko 475, dok je broj glasova koje je Sarajevska SDA osvojila u tih pet opština oko 32.000.
Prema tome, ako podijelimo broj glasova SDA sa brojem biračkih mjesta, dobićemo prosjek od 67,36 glasova za SDA po biračkom mjestu, a to je mnogo manje od 170 koliko je medicinskog osoblja napustilo KCUS, jasno kao dan.

Vratimo se na nepoznatog autora, odnosno potpisnika saopštenja Sarajevske SDA, kojim se nemušto i neuspješno pokušava negirati brutalni izborni poraz.
Da li je kreator i potpisnik saopštenja Fikret “Njiha” Prevljak?

Ako jeste, to je skandalozno omalovažavanje biračkog tijela jer je Fikret prvi i jedini kandidat za načelnika ispred SDA koji je izgubio izbore na Ilidži, i to sa duplo manjim brojem glasova od kandidata Četvorke, Nermina Muzura.

Da li je možda kreator i potpisnik saopštenja Mahir Dević?

Ako je to Mahir, onda je riječ o tragikomediji, jer saopštenje o pobjedi i dobrim rezultatima potpisuje osoba koja je uništila ugled SDA u Ilijašu zbog čega će Akif Fazlić biti gubitnik i kolateralna šteta “vragolastog” Mahira.

Da li je kreator i potpisnik saopštenja Miralem Šurković, koji nije uopšte član SDA, ali jeste rođak direktora OSA-e, tako da je “po naređenju odozgo” dobio dvije funkcije: potpredsjednika KO SDA i šefa izbornog štaba Novog Sarajeva?

Ako je to Miralem, onda je saopštenje napisao čovjek zbog kojeg su Koldžo i SDA u Novom Sarajevu ostvarili najgori postratni rezultat SDA.

Ipak, najvjerovatnije je da je saopštenje napisano prema instrukcijama Sebije Izetbegović, šefice svih procesa u Sarajevskoj SDA, koja je inače od 15. novembra u sukobu sa zvaničnim izbornim rezultatima koji pokazuju da je SDA u KS pospremljenja iz temelja, dosljedno i sa karakterom.

Kakva šefica, takvo i saopštenje: manipulativno, arogantno i nadmeno.