Petak, 26.04.2024.

PRESS donosi nove detalje akcije Tužilaštva BiH u Tuzli o “diplomi” Osmana Mehmedagića

Četvrtak, 30.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Istražitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine zajedno s pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona upali su danas u prostorije Američkog univerziteta u BiH (AUBiH) u Tuzli na kojem je navodno direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica stekao fakultetsku diplomu, piše PRESS.

Novinska agencija Patria ranije je objavila kako ništa od dokumenata nije pronađeno, a da istražitelji nisu čak zatekli ni radnike u prostorijama AUBiH.

Istražiteljski tim Tužilaštva BiH koji je danas boravio u Tuzli predvodio je državni tužitelj Oleg Čavka koji istražuje validnost diploma prvog bh. obavještajca i zakonitost načina na koji ih je stekao.

Prilikom upada u prostorije koje koristi AUBiH desila se nesvakidašnja situacija u kojoj je osnivač AUBiH Denis Prcić predstavnicima Tužilaštva BiH pokušao zabraniti ulazak tvrdeći da je on saradnika OSA-e i da je pod zaštitom ove agencije. O ovim navodima policijski službenici MUP-a Tuzlanskog kantona napravili su službenu policijsku zabilješku.

PRESS saznaje da je za AUBiH izdat prostor od samo 42 kvadratna metra i da bi se u ovom prostoru trebao nalaziti kompletan univerzitet što prosto nije moguće. Radi ilustracije, ta kvadratura odgovara dvosobnom stanu.

Na adresi AUBiH u Tuzli danas nije pronađena nikakva arhiva ili studentska služba kao ni zakonom obavezna dokumentacija. Utvrđeno je da su kirije za korištenje poslovnog prostora od 42 kvadratna metra neizmirene i da se pošta već mjesecima ne priprima jer u prostorije AUBiH niko ne dolazi.

S obzirom na to da je ne posjedovanje zakonski obavezne dokumentacije na univerzitetu teški prekršaj očekuje se da će već u toku dana Inspektorat za obrazovanje TK reagirati i zatvoriti AUBiH, a vjerovatno i poništiti izdate diplome. AUBiH, nakon utvrđenih činjenica od pravosudnih i policijskih organa, prijeti potpuno zatvaranje.

Denis Prcić ispitan je u srijedu u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u svojstvu svjedoka, a u vezi predmeta koji se vodi protiv Osmana Mehmedagića. Nakon što je inspektorima kazao da se sva dokumentacija nalazi u Tuzli, tim istražitelja je uz asistenciju MUP-a TK odlučio provjeriti navode i pregledati dokumentaciju.

Pravosudne institucije ranije su formirale predmet vezan i za finansijsko poslovanje AUBiH.

(PRESS)