Četvrtak, 25.04.2024.

Atina: Održan 22. Simi Simpozij “Pandemija – Svijet poslije COVID-19”

Četvrtak, 30.07.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Zlatko Lagumdžija, univerzitetski profesor i bivši ministar vanjskih poslova BiH učestvovao je na Simi simpoziju koji se održao u Atini, na poziv George Papandreu, Predsjednika Socijalističke Internacionala(SI) i bivšeg Premijera Grčke.

Simi Simpozij o Pandemiji u post COVID19 Svijetu se održao krajem juna a organiziran je kao odgovor na globalnu krizu izazvanu koronavirusom. 

Simi se održava pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i Grčke Vlade i ove godine u Atini je okupio  50 učesnika iz političkih, nevladinih  i  akademskih krugova  kao i 20  učesnika na online sesijama sa četiri kontineta.

U ime Madridskog kluba, Svjetske liderske alijanse, Lagumdžija je bio uvodničar na temu “Samoodrživi razvoj i društva zajedničkih vrijednosti u borbi protiv pandemije” pod predsjedavanjem George Papandreua.

Bosna i Hercegovina, kao i Evropska Unija, se danas nalaze na istoj raskrsnici: da li će nastaviti na zajedničkim vrijednostima i ujedinjeni u različitostima ili se odvajati zidovima vodjeni nacionalističkim i populističkim politikama.

Lični doprinos ovoj debati dala je i Medlin Olbrajt koristeći primjere iz  njene posljednje knjige „Fašizam – upozorenje“. Danas se fašizam  oslikava u nacionalističkim i populističkim politikama koje služe kao alat za održavanje vlasti koristeći sukobe i strahove od  različitih grupa i identiteta. 

“Ovom prilikom Medlin Olbrajt je dala precizan odgovor na moj direktan upit o tome šta možemo naučiti iz poslednjih decenija naše prošlosti, kao i šta možemo očekivati u Bosni i Hercegovini i regionu od Bajdenove administracije, ukoliko dobijemo novog  Predsjednika SAD”, ističe Lagumdžija.

Dodao je, da “genocid u Srebrenici nas obavezuje da zločinci dobiju zasluženu kaznu te da nastavimo sa borbom za izgradnju Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana kao država i društva zajedničkih vrijednosti. Došlo je vrijeme da nešto naučimo iz grešaka domaćih i medjunarodnih aktera. EU i NATO, nemaju alternativu za zemlje Zapadnog Balkana ali ni za euroatlantsku zajednicu. Multietnička društva nisu ugrožena samo na Balkanu nego i u dijelu zemalja EU.”

Pitanje Srbije i Kosova se mora završiti u interesu njihovih građana kroz dalji proces euroatlantskih integracija. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i njena  očekivanja od  međunarodne zajednice  i nove administracije  SAD, Medlin Olbrajt je svoje izlaganje završila sa jasnom porukom: „Mi nismo završili posao u Bosni i Hercegovini.  Naša pažnja mora biti kontinuirana.  Moramo se vratiti da radimo na onome što smo započeli“.

Kao moderator sesije posvećene regionalnoj saradnji, na kojoj su učestvovali  ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov i bivši premijer Kosova Albin Kurti, govorio sam o unutrašnjim, regionalnim  i međunarodnim  pretpostavkama i važnosti ubrzanja evroatlantskog puta Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti kako za Zapadni Balkan tako i za Euroatlantsku zajednicu u cjelini.

Predsjedavajućeg grupe Socijalista, Demokrata i Zelenih u Parlamentarnoj Skupštini Vijeća Evrope Frank Švaba  upoznao je sa stanjem u  Bosni i Hercegovini i podrškom koja se može očekivati u narednom periodu.