Četvrtak, 25.04.2024.

Zvizdić na TVSA otvoreno govorio o aferama, odnosima sa susjedima, Semiru Efendiću i kadrovskim rješenjima

Utorak, 30.06.2020. | BiH | Region | Vijesti

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić u emisiju na TVSA govorio je otvoreno o brojnim aktuelnim temama u BiH. Samo neke od njih su odnosi među susjednim zemljama, izbor ministra sigurnosti BiH, imenovanje direktora OSA-e i afere koje su proteklih mjeseci potresle bh. javnost poput one čiji je glavni akter Asim Sarajlić.

Zvizdić je upitan o nedavnim odlukama zvaničnog Zagreba koje se odnose na ulazak bh. državljana u Republiku Hrvatsku, odnosno odlukama o uvođenju i ukidanju obavezne 14-dnevne samoizolacije za državljane BiH.

„Činjenica da je Hrvatska već najavila kako će promijeniti tu odluku govori u prilog tome da ta odluka nije bila bazirana na adekvatnim pokazateljima i argumentima. Prebaciti jednu državu sa tkz. zelene liste na žutu listu pa na kraju i crvenu listu, mora imati uporište u jasnim parametrima. Ja s jedne strane mogu razumjeti Hrvatsku koja je članica EU i koja u skladu s tim mora poštovati kriterije koje je uspostavila EU“, kazao je Zvizdić.

On smatra da su predstavnici turističkog sektora izvršili najveći pritisak na vlasti u Hrvatskoj zbog izuzetno loše turističke sezone. Neki su skloni tvrdnjama da će mjere biti ukinute zbog izbora u Hrvatskoj koji se održavaju narednog vikenda, a Zvizdić smatra kako je čitav splet okolnosti utjecao na promjenu odluku.

„Neko se lijepo našalio pa pitao da li će glasačke kutije s glasovima iz BiH prebacivati preko granice bez fizičkog kontakta. Dakle, smatram da se Vlada Hrvatske opredijelila za ukidanje odluke i zbog izbora, a svakako i zbog pritiska turističkih radnika jer još uvijek postoji šansa da se spasi turistička sezona u Hrvatskoj. Mislim da se mi u BiH nismo trebali pretjerano brinuti jer ovo je dobra prilika da svi oni koji planiraju iskoristiti godišnje odmore provedu ih u BiH. Naša zemlja raspolaže vrlo kvalitetnim destinacijama na kojim se može provesti godišnji odmor. Nije riječ samo o Neumu jer mi imamo preko stotinu jezera, 50 hiljada kilometara rijeka, a aktivno je preko 45 srednjovjekovnih destinacija“, rekao je Zvizdić.

PROBLEM RJEŠAVATI DIJALOGOM, A NE RECIPROCITETOM

Šefica bh. diplomatije Bisera Turković prije nekoliko dana najavila je mogućnost uvođenja reciprociteta prema državljanima Republike Hrvatske koji prolaze kroz BiH, ali je nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Hrvatske odustala od ove ideje. Zvizdić kaže kako on nije pristalica mjera resciprociteta kada se govori o saradnji BiH s prvim susjedima.

„Zagovornik sam preventivnog djelovanja i dijaloga. Dijalog je najbolji instrument za rješavanje problema. Ja sam za razgovore između država, ali institucionalne razgovore. Smatram velikom greškom da se saradnja BiH sa Hrvatskom, Srbijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana u posljednje vrijeme počela odvijati na bazi lične saradnje nekoliko ljudi. Dakle, isključene su institucije što nije bio slučaj za vrijeme mandata Vijeća ministar BiH kojim sam predsjedavao“, kazao je Zvizdić ističući kako je on zagovornik saradnje između institucija država, a ne zagovornik saradnje pojedinaca ili naroda.

Na pitanje o najavama da će državljanima BiH za razliku od državljana Srbije biti onemogućen ulazak u zemlje članice EU zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, Zvizdić je odgovorio kako saradnju s EU vrše ili neovlašteni pojedinci ili ona nije institucionalizirana.

„Mi imamo Ministarstvo civilnih poslova BiH koje je zaduženo za saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Oni su zaduženi da pravovremeno i na bazi utvrđenih kriterija izvještavaju o situaciji u BiH. Na listi za koju EU treba dati svoju saglasnost nalazi se Srbija koja ima veći broj zaraženih od BiH ako računamo broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika. Mi vjerovatno nismo pravovremeno poslali adekvatne informacije, prije svega mislim na informacije o broju zaraženih i da imamo certificirane laboratorije prema ISO standardima. Iz medija sam upoznat da imamo dvije takve laboratorije. Da je to urađeno pravovremeno pretpostavljam da bi BiH bila na listi“, rekao je Zvizdić.

On je kazao da nedostaje koordinacija na nivou države BiH podsjećajući da je u jednom trenutku, dok je Fahrudin Radončić bio na čelu Kriznog štaba, ta koordinacija postojala, ali da je sada situacija skroz drugačija jer je Krizni štab nakon odlaska Radončića otišao u potpunu ilegalu. Zvizdić smatra da je koordinacija planirano spuštena s države na nivo entiteta i kantona i da je cilj takvog plana prikazivanje države BiH kao nefunkcionalne.

„Nisam zadovoljan radom Vijeća ministara BiH, a ni Parlamentarne skupštine BiH. Zakonodavna vlast od Vijeća ministara BiH nije dobila nijedan adekvatan materijal koji bi tretirao saniranje posljedica pandemije u smislu javnog zdravlja ili ekonomije. Ne mislim da je riječ o nedostacima bilo kojeg člana Vijeća ministara BiH lično već o politikama iz sjene koje upravljaju ljudima u Vijeću ministara BiH i koje žele da se stvori slika kako država BiH nije bila u stanju adekvatno odgovoriti na pandemiju“, kazao je Zvizdć.

PUSTITI PRAVOSUĐE DA RADI SVOJ POSAO

Na pitanje ko upravlja iz sjene i da li je tako bilo u mandatu dok je on bio na čelu Vijeća ministara BiH Zvizdić je odgovorio da se to u njegovom mandatu nije dešavalo i da su članovi Vijeća ministara BiH vodili ozbiljne i argumentovane diskusije iako su predstavnici političkih partija svakako pokušavali promovisati ideje koje dolaze iz partija čiji su članovi.

„Ipak, na kraju smo uvijek kao rješenja definisali dogovore koji su bazirani na zakonima. Iz sjene upravljaju političke stranke koje žele oživjeti fikciju državotvornosti entiteta poput entiteta RS ili međunarodnog kapaciteta kantona. Govorim prije svega o SNSD-u koji bi trebao biti lider procesa jer predsjedavajući Vijeća ministara BiH dolazi iz SNSD-a. Ja ne govorim o osobnim kapacitetima predsjedavajućeg Zorana Tegeltije kojeg lično poznajem, s kojim sam radio godinama i za kojeg mogu reći da je vrijedan čovjek, već o politikama koje se miješaju u svakodnevni rad izvršne vlasti“, rekao je Zvizdić.

Afere koje su za vrijeme pandemije potresle bh. javnost poput afere „Respiratori“, ali i afera u entitetu RS te efikasnost pravosudinih organa prokomentarisao je riječima da je on legalista i da je potrebno pustiti ovlaštene institucije poput SIPA-e i Tužilaštva BiH da rade svoj posao.

„Ne mislim da se bilo ko treba miješati u rad policijskih i tužilačkih organa jer sasvim je jasno da oni imaju određenu dinamika koja je sigurno bazirana na principima struke. Moja preporuka je da pustim pravosudne institucije da urade svoj dio posla. Konačni epilog dat će nam za pravo da kažemo da li su bili efikasni ili su se u procese umiješale politike. Uvijek kada se u takve stvari umiješa politika to nije dobro“, kazao je Zvizdić.

Novinarka TVSA direktno je pitala Zvizdića da li će Osman Mehmedagić zvani Osmica biti direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i treba li uopće biti.

„Hoće ako ga predloži predsjedavajući Vijeća ministara BiH, podrži ga Vijeće ministara i naravno ako u međuvremenu podnese Vijeću ministara sve potrebne podatke ili kompletiranu dokumentaciju, uključujući i fakultetsku diplomu. Ne zato što to traži bilo ko iz Vijeća ministara BiH, Komisije za nadzor nad radom OSA-e ili Izvršnog obavještajnog odbora već zbog toga što je to jasno precizirano Zakonom o OSA-i. Ono što je precizirano zakonom svi mi u institucijama BiH moramo poštivati, tj. biti do kraja legalisti i zahtjevati da bilo ko, ne samo u slučaju OSA-e već u bilo kojoj od preko 60 agencija s ministarstvima preko 70 institucija, mora nam prezentirati dokumentaciju koja je propisana zakonom i pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji“, odgovorio je Zvizdić.

Zvizdić smatra da će Selmo Cikotić biti izabran za ministra sigurnosti BiH jer je riječ o jako ozbiljnom kandidatu koji zadovoljava sve kriterije za uspješno obavljanje dužnosti ministra.

„Riječ je o čovjeku koji ima integritet, doktoru nauka i čovjeku koji je ranije bio ministar odbrane BiH. Procedure i način rada u Vijeću ministara BiH nisu mu nepoznate. Čuli smo neka negodovanje od SNSD-a i stvaranje paralela. Tu se ne mogu miješati kruške i jabuke. Ovdje govorimo o imenovanju ministra sigurnosti BiH kojeg je, između ostalog, jako važno imenovati zbog migrantske krize“, rekao je Zvizdić.

Poručio je da se SDA zalaže za održavanje lokalnih izbora i u predviđenim rokovima kako zbog svih lokalnih sredina u BiH, a posebno zbog Mostara.

„Sporazum o Mostaru je dobar i kvalitetan. Svakako, ne postoji idealan sporazum. Izborna pravila su jako dobra, a Statut će biti usvojen na prvoj sjednici i on se može dorađivati. Dakle, ima puno zaštita vitalnih interesa kroz dvojne potpise i usvajanje bitnih dokumenata dvotrećinskom većinom. Iskreno se nadam, imajući u vidu prošlost, duh i multietničnost Mostara, da za četiri, pet ili deset godina uopće neće biti potrebe za duplim potpisom ili dvotrećinskim usvajanjem već da će ljudi ponovo živjeti integrirano, zajedno i živjeti za Mostar“, izjavio je Zvizdić.

Zvizdić je u svojoj političkoj karijeri obnašao značajne funkcije poput predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, šefa Parlamenta Federacije BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Na pitanje novinarske zbog čega nije u Predsjedništvu BiH, s obzirom na uspješnu političku karijeru, Zvizdić je odgovorio riječima da je to tema o kojoj se dosta govorilo prilikom odlučivanja o kandidatima za članove Predsjedništva BiH.

„Nisam se slagao s načinom na koji SDA treba doći do kandidata. Prvobitni dogovor Predsjedništva SDA bio je da o tome odluči baza, odnosno općinske organizacije SDA kroz kandidature za člana Predsjedništva BiH. Od 105 ili 106 općinskih organizacija SDA čini mi se da sam dobio 97 kandidatura, dakle skoro sto posto. Predlagao sam da Predsjedništvo SDA bez daljih bespotrebnih administrativnih procedura donese odluku o kandidatu – ne o meni, nego o kandidatu. Predsjedništvo SDA odlučilo je da ide u dalje administrativne procedure, tj. na Konvenciju. Ja sam se delistirao s te liste i sve se završilo, bogu hvala, time da je Šefik Džaferović pobijedio. Pokazalo se da je izuzetno važno da osobu koja ima veliko iskustvo i znanje iz oblasti prava imamo na mjestu člana Predsjedništva BiH“, kazao je Zvizdić.

SEMIR EFENDIĆ ĆE KAO KANDIDAT SDA POBIJEDITI NA IZBORIMA

Zvizdić je upitan o političko-koruptivnoj aferi „Asim“ koja je zasjenila izbore u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, odnosno da li su unutar SDA ispitane okolnosti vezane za navode o kupovini glasova na unutarstranačkim izborima.

„Dobili smo izvještaj Izborne komisije SDA u kojem su konstatovane određene devijacije. One su vezane za činjenicu da prema našem statutu ne možete na više različitih nivoa organiziranja obavljati iste funkcije. Pokazalo se da je od šest izabranih članova najužeg rukovodstva Kantonalnog odbora SDA Sarajevo njih pet u tkz. statutarnom sukobu interesa. To će biti ispravljeno. Komisija čiji sam član nema zadatak da ispituje bilo kakve afere“, rekao je Zvizdić.

Zvizdić smatra će Semir Efendić biti kandidat SDA za načelnika Općine Novi Grad jer riječ o izuzetno kvalitetnom kadru koji ima podršku građana.

„Sasvim sam siguran, imajući u vidu dosadašnje rezultate Semira Efendića, da on po svim parametrima i kriterijima SDA zaslužuje biti kandidat. Ja sam siguran da će on biti kandidat, a čak mogu otići i dalje pa reći da će Semir Efendić pobijediti na izborima. Riječ je o veoma angažiranom načelniku koji je svaki dan na terenu i koji ima jako dobru projekciju i viziju razvoja općine. To građani cijene“, kazao je Zvizdić.

Pažnju medija proteklih dana posebno je izazvala odluka da se za direktora KJKP Rad imenuje Senad Hasanspahić zvani Cvrle, jedan od aktera afere „Asim“. On je samo dva dana nakon izbora za direktora smijenjen, a Zvizdić je upitan kako se uopće moglo desiti da se za direktora imenuje osoba koja je učesnik afere „Asim“.

„Bio sam jako iznenađen tom informacijom koju sam pročitao na nekom od portala. Kao što ste rekli dugo sam u izvršnoj vlasti i politici i u 20 godina iskustva nikada nisam čuo da se slična stvar dogodila. Odnosno, da neko bude imenovan u petak i razriješen u ponedjeljak od istog organa koji ga je imenovao. Zaista, to je nešto potpuno nelogično. Predsjednika tog organa treba pitati kako je to uopće moguće“, izjavio je Zvizdić.

Na kraju razgovora ocijenio je da se politika udaljila od naroda što nije dobro.

„Vidite kako narod odgovori kada se politika približi narodu. Najbolji primjer za to je formiranje SDA i program koji je osmislio rahmetli predsjednik Alija Izetbegović. On je osjetio potrebe naroda i zbog toga mu je narod odgovorio masovnim pristupanjem u SDA“, poručio je Zvizdić.

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=g6mhSgMiBi8

(PRESS)