Srijeda, 15.05.2024.

Gavrankapetanović uoči preuzimanja dužnosti u Općoj bolnici: Natječimo se u dobru!

Utorak, 30.06.2020. | Intervju | Najnovije | Vijesti

Eksluzivno za Press:

Uoči preuzimanja dužnosti direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Press je razgovarao sa Prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem. On je početkom juna na ovu poziciju izabran jednoglasno odlukom svih pet članova Upravnog odbora.

1. Građani, ali i politička javnost s oduševljem su dočekali Vaše imenovanje za v.d. direktora Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš. To oduševljenje ima i težinu jer je potrebno opravdati očekivanja. Koji će biti Vaši prioriteti u radu i koliko je moguće popraviti stanje s obzirom na sistemsku neuređenost zdravstva u KS?

Drago mi je da su građani obradovani mojim postavljenjem. To osjetim u svakom kutku moga rodnoga grada. Odgovornost koju osjećam velika je. U mojim godinama u četvrtoj deceniji hirurške svakodnevne prakse, pored osjećaja odgovornosti nemam drugog.
Neuređenost zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo svoj tragični obol i potpuno osvjetljenje naše tuge doživjelo je zadnjih pola godine. Zbunjeni bolesnici, njihove porodice koje lutaju među zdravstvenim ustanovama,  tragični događaji kojima smo svi svjedočili, pokazali su koliko je potrebno da svi zajedno pomognemo liječenje zdravstvenog sistema. Sudski procesi koji se vode, kao i oni koji dolaze svjedoče o našoj zbilji.

Opća bolnica je u trenutnoj situaciji jedna od najvažnijih karika zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, koja praktično preuzima oko 90 procenata svih zdravstvenih usluga, obzirom da prema novom i aktuelnom rasporedu preuzima urgentne slučajeve svih sedam dana u sedmici, iz domena sekundarne zdravstvene zaštite. Međutim, kompletan zdravstveni sistem u KS je izuzetno neorganizovan i neuređen, a u što smo se naročito uvjerili posljednjih mjeseci. Zdravstveni sistem je taj kojeg trebamo izliječiti i to nam svima treba biti prioritet.

Smatram da je obaveza svakog ljekara i građanina da pomogne koliko može da zajednički popravimo naš zdravstveni sistem, da budemo na usluzi bolesnima, da sačuvamo svaki ljudski život koliko smo u stanju i pozivam sve kolege i građane Sarajeva na pozitivan pristup, da odbacimo sve što nas sprječava da zaboravimo nesporazume, da zaboravimo egoizam i natječemo se u dobru, u kvaliteti usluge, u ljubaznosti i iskrenoj želji da pomognemo bolesnima, što je naš osnovni zadatak.

Zbog svega toga smatram da moj zadatak nije nimalo jednostavan, ali sam spreman na teškoće i rado ih preuzimam, ako tako mogu doprinijeti da krenemo u izlječenje našeg zdravstvenog sistema i pomognemo bolesnima. Ja sam čitav svoj radni vijek proveo u operacionoj sali, dugo vremena sam bio na funkciji šefa Klinike, imam dosta iskustva i vidio sam kako razni zdravsveni sistemi u svijetu funkcioništu, zbog čega se nadam da smo mi sposobni da iskoristimo sve svoje ogromne ljudske, emotivne, humane i sve druge potencijale kojima obiluje naše društvo, na ovom odgovornom zadatku u plemenitom cilju. 

Drago mi je imam podršku građana Sarajeva, to je ono što mi daje snagu i vjetar u leđa, uspjećemo samo ako smo zajedno, kao i svaki put do sada.


2. Opće poznato je da se bez podrške vlasti ne mogu napraviti nikakvi značajni iskoraci. Imate li podršku Vlade KS i Skupštine KS, kakva su očekivanja u tom kontekstu?

Očekujem punu podršku Vlade i Skupštine KS jer Opća bolnica je bolnica u srcu ovog grada. Očekujemo da ćemo u narednom periodu u budžetu KS biti prepoznati kao bolnica koja nosi lavovski dio posla u zbrinjavanju građana. Očekujemo stvarnu, ozbiljnu efikasnu i efektivnu podršku kompletne Vlade i Skupštine, bez čega nema smisla ni pokušavati nešto promijeniti.

Domovi zdravlja, hitna pomoć, Opća bolnica, Klinički centar kao i zavodi su jedinstveni zdravstveni sistem Kantona Sarajevo. Svaki nedostatak, isključivost, nerazumjevanje, mješanje političke moći u dijalog struke bit će na štetu cijelog sistema ali prije svega bolesnih ljudi.

Više nema nikakvih kalkulacija, samo otvoren i transparentan pristup dolazi u obzir. Zato upozoravam i pozivam na jedinstveni cilj svih nas – zdravlje građana Sarajeva.

3. Još za vrijeme mandata dr. Zlatka Kravića pokrenuto je pitanje sredstava koja se transferišu Općoj bolnici. Očekujete li povećanje budžeta jer sve su glasnije izjave kako je trenutni budžetski okvir nedovoljan?

Ja ću zahtijevati budžetsku inspekciju, inspekciju Ureda za reviziju insititucija FBiH, internu i eksternu kontrolu i referentnu reviziju kompletnog poslovanja Opće bolnice, kako finansijsku tako i pravnu, poresku i svaku drugu, kako bi obezbijedili tzv. čist start. Tek kada budemo pouzdano znali sa čim raspolažemo u finansijskom i materijalnom smislu, kolike su nam obaveze i šta možemo podnijeti, možemo pristupiti planiranju i realizaciji mnogobrojnih projekata koje imamo u planu. Svo finansiranje ću predložiti da bude javno i transparentno, kako bi se moglo pratiti i opravdati građanima iz čijih se sredstava se u konačnici finansira kompletan zdravstveni sistem.

Sinergija upravljačkih struktura i sindikata u ovom teškom trenutku smatram da je neophodna.

4. Na javni konkurs koji je Opća bolnica objavila početkom mjeseca prijavila su se i zadovoljila uslove četri ljekara iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Da li oni definitivno prelaze u Opću bolnicu i da li Vas je kontaktiralo još ljekara koji su izrazili želju da s KCUS-a pređu u Opću bolnicu?

Ljekari iz raznih bolnica apliciraju na posao u Općoj bolnici što nama svima služi za ponos. Veliki broj ljekara KCUS-a je zainteresovan za prelazak i prema potrebama nove organizacije mi ćemo otvarati svoja vrata.
Ipak želim da naglasim da je Klinički centar blago ovog grada, doduše teškim egzodusom ljekara narušeno je nešto što svi zajedno moramo čuvati. Gore rade naše kolege koje volimo i poštujemo i koji su naša braća i sestre. Svakodnevno smo u kontaktu sa najvećim brojem naših kolega i djelimo iste stavove promišljanja i zajedno želimo dobro ovome gradu i ovoj zemlji.

5. Neadekvatna saradnja zdravstvenih ustanova može bit pogubna po pacijenta. Vjerujete li da je moguće prevazići lične animozitete i ostvariti saradnju u interesu građana? Prevashodno mislimo na saradnju KCUS-a i Opće bolnice.

Saradnja na dobrobit pacijenta je nešto što je mnogo više od svakog od nas ponaosob. Ovo su pitanja zdravlja ljudi, sreće porodica i svih nas.

Ruka saradnje je pružena, mjesta egoizmu nema. Ne postoji pozicija niti funkcija koji su vrijedni štete za bolesnog, koji su vrijedni jednog uzdaha djeteta koje zbunjeno gleda i ne shvata kako nećete da ga liječite.

Vrijeme je za jednu novu epohu u zdravstvenom sistemu. Samo zajedno medicinsko osoblje vlast i građani, mogu donijeti preokret i okrenuti zamajac putevima dobra.

Zato svim zdravstvenim radnicima Kantona Sarajevo upućujem riječi poštovanja uz samo jedan poziv – “Natječimo se u dobru”!