Srijeda, 24.04.2024.

Erdogan: Odlučni smo da Tursku pretvorimo u globalni proizvodni i tehnološki centar

Subota, 29.08.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u subotu kako je odlučan da od Turske napravi globalni proizvodni i tehnološki centar, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je prisustvovao ceremoniji svečanog otvorenja tehnološkog centra MESS u Istanbulu, u okviru kojeg je putem videokonferencije otvoreno još 40 fabrika širom Turske.

Nadamo se da ćemo s ovim centrom, koji je realiziran ulaganjem od 200 miliona lira (23 miliona eura), otvoriti novu eru u području konkurentne tehnologije, gdje ćemo na godišnjem nivou moći pružiti 400.000 sati besplatne edukacije za 40.000 ljudi”, poručio je Erdogan.

Naglasio je da će se Turska, nakon što se smanje posljedice epidemije u svijetu, ponovo vratiti ubrzanom napretku.

Turska, koja prije 18 godina nije mogla napraviti korak bez MMF-a, danas je, prema partitetu kupovne moći, 13. zemlja svijeta. “Iako to neki ne žele, mi smo odlučni da Tursku, kao središte tri kontinenta, pretvorimo u globalni proizvodni i tehnološki centar”, poručio je Erdogan.

Dodao je kako je činjenica da je zemlja o kojoj se nekada govorilo u kontekstu kriza i političke nestabilnosti, trenutno na sceni sa svojim seizmičkim istraživanjima na istočnom Sredozemlju, sa svojim ogromnim otkrićima prirodnog plina u Crnom moru, bez sumnje, što je rezultat strpljenja, truda i vjerovanja.

Govoreći i o investiciji u 40 ostalih fabrika koje su danas svečano otvorene, Erdogan je kazao: “Iskreno čestitam svakoj našoj kompaniji koja direktno obezbjeđuje zaposlenje za 4.000 naših građana, a indirektno dolazi do više desetina hiljada naših građana. Ukupna vrijednost investicije iznosi četiri miljarde turskih lira (460 miliona eura).”

Svečanosti u Istanbulu prisustvovali su i potpredsjednik Turske Fuat Oktay i ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank.