Četvrtak, 28.03.2024.

FUP: U akciji “Step” uhapšeno 10 dilera

Srijeda, 29.07.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Policijski službenici Federalne uprave policije jutros su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, te angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „STEP“, vezano za dokumentovanje lica i krivičnog djela „Organizirani kriminal“ iz člana 342., u vezi sa krivičnim djelima „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. i „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Mostaru vrše se pretresi na 11 lokacija na području Mostara, te je lišeno slobode 10 lica iz Mostara inicijala A.D. (1981.), A.D. (1982.), S.D. (1994.), D.G. (1972.), G.O (1985.) , M.Š. (1990.), G.M. (1980.), D.P. (1978.), J.K. (1975.) i D.P. (1982.) zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenih krivičnih djela. Navedena lica su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju krivičnih djela, zbog čega su i više puta osuđivani.

Navedena lica se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona organizovali kriminalnu grupu s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na čijem je čelu A.D.. Navedena organizovana kriminalna grupa je u posljednjih dvije godine kontinuirano vršila nabavku opojne droge na njima poznat način i od njima poznatih lica sa drugih područja, te istu ilegalno dovozili u Mostar radi dalje preprodaje. Nakon nabavke veće količine droge istu su prepakivali, a potom preprodavali konzumentima sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i šire.

Na opisani način je navedena organizovana grupa u posljednjih šest mjeseci zadokumentovana u sklopu ove istrage da je izvršila nabavku i preprodaju veće količine opojne droge „Heroin“ a koja je imala značajnu uličnu vrijednost.

Pored navedenog određeni članovi organizovane kriminalne grupe su zadokumentovani i da su izvršili u Mostaru tešku krađu većeg broja klima uređaja koje su potom preprodali trećim licima iz Mostara, kao i druge dragocjenosti koje su otuđivali iz privatnih stanova.

Prilikom pretresa do sada je pronađena veća količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Heroin“ i odeređena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Kokain“, vage za precizno vaganje, određena količina oružja i municije, sredstva za pakovanje i vaganje, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

U sklopu ove šestomjesečne istage policijski službenici Federalne uprave policije su dana 19.06.2020. godine lišili slobode lica K.T. i B.S., dana 16.06.2020. godine lica K.J. i G.O., dana 16.07.2020. godine lica D.G. i I.V.. Kod svih lica je prilikom pretresa pronađena i oduzeta određena količina narkotičkih sredstava „Heroin“, „Cannabis Sativa L“, „Heptanon“, “Metadon”, digitalne vage, veća količina novca u različitim apoenima i valutama, oružje i municija, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade i zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Značajnu podršku prilikom realizacije ove opeativne akcije dali su pripadnici Interventne jedinice Minstarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju je aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.