Nedjelja, 19.05.2024.

Vlada Hrvatske objavila kada će mjere protiv bh. građana biti ukinute

Ponedjeljak, 29.06.2020. | Najnovije | Region | Vijesti

Vlada Hrvatske sinoć se oglasila na Twitteru u vezi sa aktuelnom trakavicom oko granice sa BiH, a koju je i sama pokrenula uvođenjem mjere karantina od 14 dana za bh. građane koji žele ući na teritorij ove države.

Prvobitno su se oglasili u vezi sa jučerašnjim informacijama o tome da državljanima BiH nije dozvoljen tranzit do Neuma preko Hrvatske te reakciji ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković o uvođenju mjera reciprociteta.

Što se tiče granice i režima prema državljanima BiH, obje države trebaju poduzimati napore da se što više smanji intenzitet novozaraženih osoba radi sigurnosti obje države. Čim epidemiološka slika bude zadovoljavajuća mjere će biti ukinute – navodi se u tvitu Vlade Hrvatske.

Naime, Uprkos činjenici je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske zvanično iznijelo stav i obavijestilo i Graničnu policiju BiH o tome da je tranzit bh. građana kroz Hrvatsku dozvoljen, situacija na terenu, primjerice na GP Doljani, nije bila takva, a što su na svojoj koži osjetili i pojedini bh. građani, prenosi Klix.ba