Petak, 26.04.2024.

Skaka u Fadilovom maniru: Čampara nije izašao iz SDA već je na neki način izbačen

Ponedjeljak, 28.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Abdulah Skaka, gradonačelnik Grada Sarajeva, govorio je večeras o stanju u SDA, čime je (ne)zadovoljan, o Aljoši Čampari, hoće li SDA imati kandidata za gradonačelnika nakon ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH.

U emisiji TVSA odgovorio je na pitanja o svojim lapsusima, a komentirao je i najavljenu kandidaturu Bogića Bogićevića za gradonačelnika.

Na pitanje hoće li SDA imati kandidata za gradonačelnika, odgovorio je da vjeruje da će stranka, nakon biranja gradskog vijeća, zauzeti stav.

Taj proces će tek uslijediti. Vjerujem da će o tome dati sud Predsjedništvo SDA, rekao je Skaka i potvrdno odgovorio da se čeka da se vidi situacija s brojem vijećnika.

Kazao je i da od Predsjedništva SDA zavisi hoće li on ponovo biti kandidat, te dodao da o tome nisu razgovarali.

Na pitanja o ostavci na mjesto člana u KO SDA Sarajevo, Skaka je istakao da je malo poznato da je svoj mandat ponudio i na mjesto predsjednika Općinskog odbora SDA Stari Grad.

Smatram da to mora biti dijelom naše političke kulture, da svaki mandat mora biti na raspolaganju. Svako ko dobro radi ne treba da se boji preispitivanja odgovornosti, dodao je Skaka.

On je kazao da SDA nije dobila mjesto načelnika u Starom Gradu, te da su smanjili broj vijećnika sa osam na sedam pa je smatrao moralnim da ponudi ostavku. No Skaka je istakao i da je jako zadovoljan svojim brojem glasova, te da je dobio najveći broj pojedinačnih glasova od rata i da ima skoro 70 posto glasova u odnosu na glasove stranke.

Lično sam zadovoljan, ali je SDA morala i trebala napraviti bolji rezultat. Stoga sam svoju funkciju ponudio na razmatranje, rekao je Skaka i dodao da nije tačno da je tražio ostavke kantonalnog odbora.

Za Semira Efendića je kazao, između ostalog, da je riječ o mladom perspektivnom načelniku Općine Novi Grad Sarajevo i da je pred njim dobra, kvalitetna politička budućnost.

Za Aljošu Čamparu, zastupnika u Skupštini KS, delegata u Parlamentu FbiH i ministra unutrašnjih poslova FBiH, je kazao da nije izašao iz SDA već na neki način izbačen.

Ali, kazao je Skaka, “vidim ga u našem timu za izborni proces 2022. godine”.

Procesi pred nama će zahtijevati širu diskusiju za sve nas… a to podrazumijeva da ćemo kao najjača bošnjačka stranka morati da okupljamo ljude, one koji imaju energije i snage da mogu voditi proces.

Svaka stranka nastoji da radi na kreiranju određenih programskih ciljeva. Siguran sam da će SDA do 2022. proći određene transformacije, da će se neki od tih ljudi vratiti u SDA, da ćemo sve ovo što nam se desilo na lokalnim izborima u urbanim sredinama shvatiti kao pouku, rekao je Skaka.

Odgovorio je misli da vanredni kongres SDA u ovom trenutku nije dobro rješenje.

Na pitanje o kandidaturi Denisa Zvizdića u Predsjedništvo BiH, Skaka je rekao i da je rano o tome. Dodao je da je Zvizdić je kvalitetan kadar SDA.

Skaka je rekao da su stranke Četvorke u malom procentu pobijedile SDA i da će krivca morati tražiti sami.

Ne možemo govoriti o nekim imenima i prezimenima. Svako od nas nosi dio krivice. Kad izgubi jedan tim, svi smo krivi, dodao je Skaka.

Komentirao je i najavljenu kandidaturu Bogića Bogićevića za gradonačelnika kao kandidata SDP BiH.

Skaka je kazao da je Bogićević zaslužio da bude na počasnoj, ali ne na radnoj funkciji. Dodao je da smatra da je u neku ruku zloupotrijebljen u ovom procesu.

Šta mislim o njemu sam kazao 2019. godine. On je bio zaboravljen. Zaključio sam da je nedopustivo da nije dobio Šestoaprilsku nagradu i lično sam ga ja predložio za tu nagradu, rekao je Skaka.

Nakon pitanja gledaoca šta će nam poručiti za Novu godinu, Skaka je između ostalog kazao da su dva-tri lapsusa koja je napravio jedino što opozicija njemu stavlja kao grešku.

To me uopće ne zamara. To mi je na određeni način satisfakcija, priznanje da jedino što je opozicija našla je da je gradonačelnik napravio lapsus, dodao je Skaka.