Četvrtak, 18.04.2024.

SCHWARZ-SCHILLING ODGOVORIO AVDI AVDIĆU: “Niko ozbiljan ne može povjerovati u to. BiH je u Berlinu i Washingtonu imala i ima prijatelje”

Ponedjeljak, 28.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

“Christiana Schmidta jako dobro poznajem, cijenim ga i s njim sam u dobrim odnosima. On je jedan dobar političar, dobar čovjek. Bio bih zadovoljan ako postane novi visoki predstavnik”, kaže u razgovoru za Politicki.ba nekadašnji visoki predstavnik i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Christian Schwarz-Schilling.

On je komentirao navode da bi moglo doći do promjene na vrhu Ureda visokog predstavnika (OHR), ali i špekulacije u vezi s tim.

“Njemačka pokazuje velik interes za BiH i Zapadni Balkan, kao i do sada. To ne može biti loše. Kao što je visoki predstavnik Valentin Inzko više puta u posljednjih nekoliko dana rekao – „trostruki B – Biden, Berlin, Bruxelles. Ova posljednja šansa se mora iskoristiti. Ja bih tu dodao još jedno B – Bosna. SVI ZAJEDNO da se usredsredimo na rješenje problema u BiH jačom, predanijom politikom”, kaže Schwarz-Schilling.

Osvrćući se na informacije da je Schmidt dobio odlikovanje od Tuđmana, on ocijenjuje da je „ovo opet neka priča novinara koji su zainteresirani za senzacije, a da ne mogu citirati nijedan vrijedan izvor“.

Osvrćući se i na tvrdnje da bi imenovanje novog visokog predstavnika moglo biti produkt „dila“ Berlina i Moskve, on kaže:

Zbunjen sam

„Posljednjih nekoliko dana pratio sam vijesti u bh. medijima i moram reći da ne razumijem odakle dolaze. Sve iz jednog jedinog članka na nekom portalu? Postavit ću samo pitanje na kojim činjenicama se temelji takav zaključak. Jer je CSU, partija kojoj pripada Schmidt, navodno bliska Rusiji? Jer je dobio orden od Hrvata? Koliko znam, i Alija Izetbegović dobio je orden direktno od Tuđmana. I niko se nije uznemirio zbog toga. Da ne nabrajam druge primjere, to je čisto gubljenje vremena i traženje dlake u jajetu. Niko ozbiljan ne može povjerovati u to. Prije bi se trebalo zapitati, koga zanima okretanje Bosne i Njemačke jedne protiv druge? Jesu li novinari i takozvani analitičari zaboravili da je Angela Merkel jedina bila protiv prekrajanja granica Srbije i Kosova, a na štetu BiH dugoročno gledano? Treba li se Njemačka zbog namjere da se više angažira u BiH sada ovdje braniti? Smatram da su svi ovi napisi i komentari vrlo sumnjivi i obmanjujući za Bosance i Hercegovce. Svako ko ovako nešto napiše, ne može biti prijatelj Bosne. BiH je u Berlinu i Washingtonu imala i ima prijatelje i ta se činjenica ne može ničim pobijati”, poručio je bivši visoki prestavnik u BiH.

Nova politika – novi čovjek

Upitan da li bi Njemačka ponovo trebala dobiti poziciju visokog predstavnika, Scwarz-Schilling odgovara potvrdno.

„Inzko je učinio sve što je mogao. Odavno je vrijeme za jedan fokusiraniji, angažiraniji pristup, za treću fazu OHR-a. Nova politika – novi čovjek.“

Scwarz-Schilling se osvrće i na mogući stav Washingtona i tima novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Ne očekuje da bi s druge strane Atlantika moglo doći protivljenje ideji promjene na vrhu OHR-a.

“Zašto bi to trebao učiniti? Ponavljam, takva konstelacija kao sada – Biden i Berlin mogu biti samo plus za Bosnu. Njemačka i SAD uvijek su bile u vrlo dobrim odnosima, nešto manje u vrijeme Trumpa, a s Bidenom kao predsjednikom stvari mogu ići samo nabolje. Pogotovo jer on razumije puno o Bosni i u to je vrijeme zaista bio snažno posvećen rješenju rata u BiH. To sam detaljno opisao u svojoj novoj knjizi i jako cijenim predsjednika Bidena. Siguran sam da on u BiH može mnogo stvari pokrenuti, a saradnja s Berlinom može samo pomoći. Nikada nisam sebi postavio takvo pitanje, ko treba i može BiH pomoći – SAD ili Njemačka ili EU, već sam oduvijek zastupao mišljenje – SVI ZAJEDNO!”, zaključio je za Politicki.ba Cristian Schwarz-Schilling.

(Politicki.ba)