Petak, 03.05.2024.

Obustavljena instalacija respiratora na KCUS-u jer imaju sistemski kvar! Zašto se ne oglašavaju Džemić i Institut za mjeriteljstvo BiH?

Srijeda, 28.10.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Zijad Džemić, “doživotni” direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, je prije par mjeseci uputio javnosti arogantnu, pa donekle i uvredljivu i izazivačku poruku, ustvrdivši da živimo u vremenu: “pomame neznalica, ofanzive influensera i defanzive struke”?!


Pri tome je ustvrdio da je nesporno da se respiratori (koje je u ime Vlade FBiH nabavila firma “Srebrena malina”) mogu koristiti za sve ono što je potrebno Covid pacijentima.

Džemić je tada djelovao sugestivno i samouvjereno, tako da je javnost stekla utisak da zna o čemu govori i da ima snažne argumente za ono što poručuje i tvrdi.

Par mjeseci poslije se pokazalo da respiratori nisu upotrebljivi i da je direktor Džemić dao izjavu koja je paušalna i nije utemeljena na stručnim parametrima i normativima.
To potvrđuje propao pokušaj konkretnog instaliranja respiratora u bolnicu u Goraždu i na KCUS.


Respiratori nemaju dobre protoke pri promjeni koncentracija kisika”, potvrdio je za bh medije Jovan Roganivić, direktor firme Profesional Medic, koja je pokušala instalirati respiratore.

Uspjeli smo spojiti sve kako treba i ono što se dešava jeste da pri normalnom volumenu pluća, na otprilike 600 mililitara, pustimo kisik na 50 posto, aparati normalno rade. Međutim, kako podižemo kisik, tako varira volumen, što već nije dobro. Kada zadamo 100 posto kisika, tu dolazi do većih varijacija, što nije u redu“, izjavio je poslije propalog pokušaja instaliranja respiratora, Roganović, dodajući da je u težim stanjima COVID-19 pacijenata neophodno da respiratori daju 100 posto kisika.


Postoji neki problem. Pokušat ćemo ustanoviti da li je riječ o softverskoj ili fabričkoj greški”, dodao je Roganović, nimalo utješno za zdravstveni sistem FBIH i oboljele od COVID-19, kao i za pravdanje 10,5 miliona, očito bačenih budžetskih sredstava.

Da respiratori nisu ispravni i da ne mogu biti instalisani niti služiti u borbi protiv COVID -19, potvrdio je i Almir Badnjević, istaknuti stručnjak u toj oblasti, koji je radio testiranje ispred firme “Verlab”:

Nema osnova da radimo dalju instalaciju kada sve mora ići na servis. Oni imaju neki sistemski kvar. Sada se mora kontaktirati proizvodač. Nema smisla da radimo dalje. Previše odstupaju vrijednosti koje ne bi smijele da odstupaju, radi se o kisiku. Znači, mi više ništa ne možemo verifikovati, jer postoji problem. Uređaj ima sistemski kvar, sve je do servisera”.

Suočeni sa ovakvim činjenicama, utihnuli su oni koji su na politički podobnim portalima “vikali iz sveg glasa”, pravdajući nabavku respiratora i dokazujući, očito kvaziargumentima, da je riječ o odličnoj opremi i vrhunskoj tehnologiji.

Gdje su sada ti kvazistručnjaci, analitičari za “sve i svašta” koji su napadno i ljutito govorili i pisali da je “afera respiratori” samo “politička urota” i “borba protiv Bošnjaka”? A ispostavilo se da je riječ o “sistemskoj greški”, do koje je došlo zbog neznanja, nemoralnih talova i neshvatljive činjenice da je respiratore, umjesto stručne i ovlaštene forme, nabavilo poljoprivredno gazdinstvo što je jedinstven slučaj u svijetu.

Nema dakle, nikakve političke urote protiv SDA ili borbe protiv Bošnjaka. Naprotiv, institucionalno i zakonsko raspetljavanje “afere respiratori” je upravo najbolja i najvažnija borba za Bošnjake, za vladavinu prava i za ljudske i moralne norme u bh društvu.

Posebno je interesantno, i vrlo indikativno, što se ne oglašava ni direktor Džemić, da odbrani svoj decidno iskazan stav da su respiratori odlični i da mogu odgovoriti svim potrebama Covid pacijenata.

A morao bi se oglasiti i pojasniti svoj čvrsti stav upakovan u plašt nikada javno prezentovanih saznanja da su respiratori upotrebljivi i notorne činjenice da se isti nisu mogli instalirati jer imaju “sistemsku grešku”?! Jedino tako ćemo znati kojoj od kategorija pripada Džemić: neznalicama, influenserima ili defanzivcima?

Javnost i institucije čekaju Džemićevu izjavu i obrazloženje, s nadom da će ovaj put biti na strani struke a ne politike.

Građani očekuju odgovore i od svih drugih nadležnih institucija i pojedinaca, jer afera “Respiratori” sasvim sigurno neće, i ne smije biti stavljena pod tepih, kako se mnogi nadaju, jer je potrošen ogroman javni novac i jer predstavlja najuvredljiviji primjer najnemoralnijeg ponašanja u teškom vremenu pandemije, kada su upravo moral, poštenje i solidarnost trebali biti vodilje za rad Vlada, institucija i odgovornih pojedinaca.