Petak, 03.05.2024.

Da li je Skaka idejna vertikala SDA ili samo ambiciozni politički bašibozuk?

Srijeda, 28.10.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

SDA je osuđena na pobjedu. I ranije su se dešavale afere, napuštanja stranke i nezadovoljstva, međutim svaki put na izborima Stranka je pokazala svoju snagu. Ja nisam u stranci na mandat, za mene je SDA ideja i moja odanost ne ovisi o tome imam li funkciju ili ne”, reći će u predizbornom intervjuu, pun stranačkog optimizma i funkcionerskog egoizma, aktuelni gradonačelnik i SDA-ov nosilac liste za OO Stari Grad, Abdulah Skaka.

Ali svi koji poznaju Skaku, koji su se susreli sa njegovim neskrivenim ambicijama i neizmjernom ljubavi prema funkcijama, pa čak i oni koji su ga vidjeli i razgovarali sa njim samo jednom u životu, znaju da je ovo potpuna neistina, čisti politički voluntaritam, puka floskula i poltronska poruka Bakiru i Sebiji da ga, dok još uvijek zaljubljeno gleda u ured gradonačelnika očekujući reimenovanje na tu funkciju, ipak imaju u vidu i za druge funkcionerske ili ambasadorske fotelje.

Ubrzo ćemo vidjeti epilog ovakvih i sličnih predizbornih obećanja i proročanskih predviđanja, jer se bliže izbori koji će biti lakmus papir istinitosti Skakinih napisanih stavova.

Brzo ćemo znati da li je riječ o Skakinoj ljubavi prema SDA koju gordo nosi u srcu, ljubavi koja i bez bilo kakve funkcije i fotelje u potpunosti ispunjava njegov duh i tijelo, ili je riječ o ljubavi prema uredu i fotelji gradonačelnika, ili možda ministra, ili čak i ambasadora?

A odgovor na ovo pitanje može imati samo nekoliko varijanti.
Ako u Starom Gradu pobijede Pušina i SDA, a prema anketama imaju male šanse, onda će Skaka, očekivano, dati prednost funkciji u odnosu na ideju, tražeći da bude reizabran na funkciju gradonačelnika ili da bude izabran na neku drugu atraktivnu funkciju.

Ali, ako Pušina i SDA izgube izbore u Starom Gradu, onda Skaka, u skladu sa datom izjavom da on nije član SDA zbog funkcije nego zbog ideje, može uraditi samo jednu od dvije stvari:

  • dati ostavku na sve stranačke funkcije kako bi neko sposobniji osnažio i vratio SDA njenoj originalnoj ideji i regenerisao je u moralnom, kadrovskom i ideološkom smislu, vračajući je na postavke Alije Izetbegovića, a ne trenutnog rukovodstva,
  • odreći se u ovome mandatu svih funkcija, ostati u OO SDA Stari Grad i raditi na jačanju originalne ideje SDA u nastojanju da joj vrati ugled i snagu.
    Jedino što bi sa moralnog, stranačkog i ljudskog aspekta bilo neprihvatljivo, i što bi potpuno razotkrilo Skakine perfidne namjere i pokazalo da je njegova izjava sa početka ovoga teksta jedna velika laž, jeste varijanta (o kojoj se u Sarajevu uveliko priča) prema kojoj je Skaka kao izlazno i sigurno rješenje za njega, egoistično hinjsku, i bez znanja svojih stranačkih kolega, već dogovorio mjesto ambasadora u nekoj od bogatih islamskih zemalja.

Znajući za ovakav zaplet, javnost, posebno u Starom Gradu, sa nestrpljenjem čeka konačni rasplet, kako bi vidjeli da li je Skaka moralna vertikala kakvom se želi predstaviti ili je samo politički bašibozuk, i da li je SDA za njega zaista ideja ili samo željena i tražena funkcija.