Četvrtak, 28.03.2024.

Posljednje upozorenje Armeniji: “Uzvratit ćemo radi predostrožnosti!”

Ponedjeljak, 28.09.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana upozorilo je armensku vojsku koja i dalje nastavlja napade na mjesta naseljena civilima.

“Posljednji put upozoravamo Armeniju. Uzvratit ćemo radi predostrožnosti”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Armenske snage jučer ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno Karabaha, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska  okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Sukobi su započeli u nedjelju ujutro nakon što su armenske snage otvorile vatru na azerbejdžanska civilna naselja na armensko-azerbejdžanskoj liniji fronta.